Za Časarja še ena obtožba

Koprsko tožilstvo je proti Robertu Časarju pred dnevi vložilo novo obtožbo - tokrat zaradi spornih poslov nekdanjega predsednika Luke Koper v Beltincih, ob katerih naj bi se denar pretakal na različne naslove in v zasebne žepe. Luko Koper naj bi Časar s soobtoženimi oškodoval za dober milijon evrov. Njegov zagovornik Daniel Planinšec je obtožbo prejel, a je še ni uspel podrobno prebrati.

Roberta Časarja včeraj ni bilo na obravnavo v Koper.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Roberta Časarja včeraj ni bilo na obravnavo v Koper.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Na koprskem okrožnem sodišču so potrdili, da je tožilstvo v začetku tedna vložilo novo obtožbo proti Robertu Časarju, in sicer v zadevi Beltinci. Vložilo jo je zoper deset ljudi in dve pravni osebi. Obtoženim očitajo kazniva dejanja zlorabe položaja in pranja denarja. “Obtožba je trenutno v fazi vročanja obtožencem in obtoženim pravnim osebam,” je pojasnila predsednica okrožnega sodišča Darja Srabotič.

Po naših podatkih so nekateri od obtoženih oziroma njihovi zagovorniki obtožbo že dobili. Med njimi je tudi Časarjev odvetnik Daniel Planinšec. “Drži, obtožbo sem prejel, a je še nisem podrobno prebral,” je povedal, Tako je še ni mogel komentirati oziroma napovedati, če bosta s Časarjem vložila ugovor. O najnovejši obtožbi se s Časarjem, ki na Dobu prestaja štiri leta in pol zaporne kazni, še ni utegnil pogovoriti. Tožilstvo je obtožbo vložilo proti Časarju, enemu od nekdanjih izvršnih direktorjev Luke Koper Milanu Pučku, Robertu Graju iz podjetja Graj in Jožefu Hozjanu ter še šestim drugim podjetnikom, ki naj bi pomagali pri sumljivih poslih, povezanih z načrtovano gradnjo logističnega centra v Beltincih, in pranju denarja.

Od dlake v jajcu do obtožbe

Uprava Luke Koper si je pod Časarjevim vodstvom logistični center Beltinci omislila na najboljši kmetijski zemlji. Zemljišča je za Luko od tamkajšnjih kmetov kupoval Časarjev prekmurski znanec Robert Graj, najprej prek družbe Inženiring Graj, kasneje tudi prek družbe Logis Nova. Luka Koper je Inženiringu Graj na podlagi pogodbe o dolgoročnem sodelovanju, ki so jo podpisali jeseni leta 2007, in petih drugih pogodb nakazala več kot poldrugi milijon evrov.

Parcele v Beltincih naj bi Luka preplačala, presežek pa naj bi se nato prek fiktivnih računov pretakal na različne račune. Kam naj bi nakazali denar, pa naj bi naročal Jožef Hozjan. Del denarja naj bi Časar porabil tudi za nadstrešek in ograjo hiše v Portorožu, nekdanji izvršni direktor pa za dela na svoji hiši.

“Gre za hišo, v kateri živijo moji starši, mama pa je bolna. Proti meni iščejo dlako v jajcu, ker sicer nimajo nič obremenilnega,” je bil po hišni preiskavi v Portorožu ogorčen Časar. Če bo obtožba postala pravnomočna, bo moral okoliščine teh poslov skupaj s soobtoženimi pojasnjevati tudi na koprskem sodišču.

Čaka ga še več sodnih obravnav

Koprsko tožilstvo je proti Časarju vložilo še tri obtožbe - zaradi čiščenja zasebnih oblačil na stroške Luke, najema varnostne službe WTN in najema parkirišča pri Grafistu. V sodni preiskavi so še sporni ekološki posli, preiskavo zaradi nakupa precenjenega deleža v slovaškem podjetju TTI pa je preiskovalna sodnica končala že pred časom.

Odvetnik Planinšec opozarja, da bo moralo sodišče za nekatere postopke pridobiti soglasje od Francije, ki je marca Časarja izročila Sloveniji. Spomnimo, Časar se je pred tem skrival v Dominikanski republiki, od koder so ga izgnali v Francijo. Planinšec je še povedal, da bo zaradi Orleške gmajne Časar pravico iskal tudi na ustavnem sodišču. Vrhovno sodišče mu je namreč ugodilo le v manjšem delu, v katerem pa ga čaka ponovno sojenje.SIJAN PRETNAR


Najbolj brano