Za 1380 dni zapora 75.000 evrov odškodnine

Slovenija je letos za odškodnine ljudem, ki so bili neupravičeno obsojeni ali jim je bila neupravičeno odvzeta prostost, plačala že skoraj 270.000 evrov. Med tistimi, ki so z državo sklenili poravnavo, je tudi makedonski državljan, ki je bil pred leti zaradi tihotapljenja heroina prek mednarodnega mejnega prehoda Vrtojba obsojen na šest let zapora. Za zapahi je preživel 1380 dni, za kar je dobil 75.000 evrov odškodnine.

Trinajst let po zasegu heroina na mejnem prehodu Vrtojba in 
po tem, ko je štiri leta Makedonec preživel v zaporu, se je 
zgodba  končala s plačilom odškodnine.  Foto: Rasto Bozic
Trinajst let po zasegu heroina na mejnem prehodu Vrtojba in po tem, ko je štiri leta Makedonec preživel v zaporu, se je zgodba končala s plačilom odškodnine.  Foto: Rasto Bozic

LJUBLJANA > Trinajst let po zasegu 28 kilogramov heroina se je pred časom s plačilom odškodnine končala zgodba makedonskega državljana Nedžada H., ki je avgusta 2002 sedel za volanom tovornjaka. S sovoznikom se je pripeljal na mejni prehod Vrtojba, policisti in cariniki pa so po temeljitem pregledu iz rezervoarja za stisnjen zrak potegnili več zavojev, v katerih je bilo 28 kilogramov heroina, vrednega približno 1,4 milijona evrov.

Makedonska državljana Nedžada H. in Bjerima B. so takrat priprli in obtožili tihotapljenja heroina. Nedžada H., ki se je takrat še pisal drugače, so na novogoriškem okrožnem sodišču obsodili na šest let zapora, ves čas je zanikal, da bi vedel za tovor heroina v tovornjaku. Bjerima B. pa so zaradi pomanjkanja dokazov oprostili. Višje sodišče je oprostilno sodbo razveljavilo, a ga potem ni bilo več v Slovenijo.

Po desetih letih je postopek zastaral

Nedžad H. je prisojeno zaporno kazen odsedel (iz zapora so ga predčasno odpustili junija leta 2006). Višji in vrhovni sodniki so potrdili sodbo novogoriškega okrožnega sodišča. Makedončev odvetnik Miha Kozinc pa je uspel na ustavnem sodišču, ki je ugotovilo, da bi lahko kriminalisti do izpiskov iz telefona prišli le z odredbo sodišča, ki pa je v tem primeru niso imeli.

Sodbo so ustavni sodniki razveljavili in primer vrnili okrožnim sodnikom. Na ponovno sojenje pa ne enega ne drugega Makedonca ni bilo, ker nista dobila vizumov za Slovenijo. Deset let po odkritju heroina je postopek zastaral, na sodišču so ga pravnomočno ustavili.

Najvišjo odškodnino je Slovenija v zadnjih letih izplačala Martinu Uherniku. Sodišče mu je za nepremoženjsko škodo po sedmih letih neutemeljenega zapora prisodilo 304.696 evrov odškodnine, za premoženjsko škodo pa še dobrih 155.000 evrov (pravobranilstvo je zadevi zaključilo v letih 2011 in 2012). Za več kot sedem let zapora je Uhernik s svojim odvetnikom za nepremoženjsko škodo zahteval skoraj 793.000 evrov, za premoženjsko škodo pa še dodatnih 194.000 evrov. Uhernik je bil leta 1977 zaradi uboja po krivem obsojen na deset let zapora. Za zapahi je preživel skoraj osem let.

S tožbo terjal 200.000 evrov

Nedžad H., ki je v zaporu brez pravnomočne sodbe preživel skoraj štiri leta, je zato na državno pravobranilstvo vložil odškodninski zahtevek, a odgovora ni dobil. Na sodišče je z odvetnikom vložil še tožbo, s katero je od Slovenije za 1380 dni, kolikor jih je neupravičeno preživel v slovenskem priporu in zaporu, terjal 200.000 evrov. V začetku leta pa je s pravobranilstvom sklenil sodno poravnavo za 75.000 evrov. Na pravobranilstvu so pojasnili, da je zadeva zaključena. Slovenija je odškodnino makedonskemu državljanu plačala konec februarja.

Letos že 270.000 evrov odškodnin

Letos je državno pravobranilstvo zaradi neupravičene sodbe ali neupravičenega odvzema prostosti s poravnavo zaključilo 21 zadev - skupna vrednost odškodnin v teh primerih znaša 111.529 evrov. Do konca julija so zaključili še sedem pravdnih postopkov - odškodnine v teh primerih znašajo 155.880 evrov.

Lani je državno pravobranilstvo s poravnavo zaključilo 19 takšnih postopkov in izplačalo za 166.711 evrov odškodnin. Na sodišču se je končalo tudi 23 pravdnih postopkov, v katerih je pravobranilstvo na podlagi sodb ali poravnav poravnalo za skoraj 303.000 evrov odškodnin.

SP


Najbolj brano