Z audijem po avtocesti 243 kilometrov na uro

Skoraj dvakrat več, kot je dovoljeno, je v soboto ponoči po avtocesti proti notranjosti države hitel 41-letni Domžalčan. V nedeljo pa so prometni policisti poostreno nadzirali voznike motornih koles na regionalni cesti med Postojno in Koprom. Kljub temu da se je na tej cesti zgodilo že več tragičnih nesreč in da policisti pogosto nadzirajo hitrosti, se je tudi tokrat v njihovo mrežo ujelo več prehitrih motoristov. Rekorder med njimi je na dveh kolesih hitel s 152 kilometri na uro.

Domžalčan je z  audijem, kljub omejitvi 130 kilometrov na uro, 
vozil 243 kilometrov na uro in več. Foto: Pu Koper
Domžalčan je z audijem, kljub omejitvi 130 kilometrov na uro, vozil 243 kilometrov na uro in več. Foto: Pu Koper

KOPER >Hitrost je še vedno eden od najpogostejših vzrokov za prometne nesreče, kar potrjuje tudi letošnja črna statistika. Na slovenskih cestah je do včeraj umrlo 81 ljudi, 17 več kot lani. Velik delež smrtnih žrtev je še vedno prav posledica neprilagojene hitrosti. Po tem, ko se je julija na naših cestah začela serija tragičnih prometnih nesreč, so policisti med drugim napovedali, da bodo še bolj poostreno nadzirali dogajanje na cestah, kar pomeni tudi več nadzorov hitrosti. Nekateri pa se še vedno ne zmenijo za opozorila o posledicah prehitre vožnje, saj policisti skoraj vsak dan z različnih koncev države poročajo o cestnih dirkačih, ki krepko presegajo dovoljene hitrosti.

Takšen primer so v soboto ponoči obravnavali tudi koprski prometni policisti. Med nadzorom hitrosti s službenim vozilom, ki ima vgrajen sistem provida, so ob dveh ponoči na avtocesti proti notranjosti “ujeli” 41-letnega voznika audija, doma iz okolice Domžal. Merilnik hitrosti je pokazal, da je 41-letnik z audijem na odseku od Kozine do Divače, na razdalji, dolgi 1451 metrov, vozil s povprečno hitrostjo 243,29 kilometrov na uro, kar pomeni, da je nekaj časa vozil celo hitreje. Glede na to, da je najvišja dovoljena hitrost na avtocesti 130 kilometrov na uro, to pomeni, da je vozil skoraj dvakrat hitreje, kot je dovoljeno.

Prometna policista sta med preverjanjem ugotovila, da je omenjeni voznik v preteklosti že kršil določila o omejitvi hitrosti. Tokrat so mu napisali plačilni nalog za 1200 evrov in dodali še devet kazenskih točk.

V nedeljo so prometniki poostreno nadzirali dogajanje na regionalni cesti med Postojno in Koprom, pod drobnogledom so bili zlasti vozniki motornih koles, pri katerih je omenjena ovinkasta cesta zelo priljubljena. Nadzori, ki so jih prometni policisti že doslej opravljali na tej cesti, so vsakič znova potrdili, da so hitrosti motoristov pogosto krepko nad dovoljenimi.

V nedeljo so ustavili devet prehitrih motoristov. Izdali so šest plačilnih nalogov in izrekli tri globe, ki so jih motoristi plačali na kraju kršitve. Kljub omejitvi hitrosti na 90 kilometrov na uro so ujeli tudi motorista, ki je vozil 152 kilometrov na uro. SP


Najbolj brano