Wolfa bodo kanadski organi zaslišali 28. januarja

Podjetnik Walter Wolf, ki so ga v Kanadi prijeli na podlagi mednarodne tiralice ljubljanskega okrajnega sodišča, bodo pred tamkajšnjimi organi zaslišali 28. januarja, je na novinarki konferenci povedala predsednica ljubljanskega okrajnega sodišča Vesna Pavlič Pivk.

Podjetnik Walter Wolf, ki so ga v Kanadi prijeli na podlagi mednarodne tiralice ljubljanskega okrajnega sodišča, bodo pred tamkajšnjimi organi zaslišali 28. januarja. Foto: STA
Podjetnik Walter Wolf, ki so ga v Kanadi prijeli na podlagi mednarodne tiralice ljubljanskega okrajnega sodišča, bodo pred tamkajšnjimi organi zaslišali 28. januarja. Foto: STA

LJUBLJANA > Slovenija po njenih besedah nasprotuje izpustitvi Walterja Wolfa iz pripora.

Po besedah Vesne Pavlič Pivk bodo na zaslišanju odločali, ali bodo Wolfu, ki ga slovensko sodišče išče zaradi izogibanja sodnemu postopku v zadevi Patria, podaljšali pripor ali ne.

Po nekaterih informacijah naj bi Wolf kanadsko sodišče zaprosil, da ga proti varščini izpustijo iz pripora. Pri tem je po besedah Pavlič Pivkove okrajno sodišče kanadskim pravosodnim organom že sporočilo, da temu nasprotuje.

Kdaj bi lahko kanadsko pravosodje Wolfa izročilo Sloveniji, Pavlič Pivkova ne ve, bo pa okrajno sodišče po izročitvi nemudoma razpisalo glavno obravnavo, je povedala na novinarski konferenci, namenjeni predstavitvi dela ljubljanskega okrajnega sodišča. S postopkom se mudi, saj zadeva absolutno zastara 10. avgusta letos, absolutnega zastaralnega roka pa v nobenem primeru ni mogoče podaljšati.

Ker je bila obravnava zoper Wolfa prekinjena več kot dva meseca, se bo morala po besedah predsednice okrajnega sodišča v primeru Wolfove izročitve začeti znova, vključno z Wolfovim zagovorom, ki ga je že podal.

Pavlič Pivkova je priznala, da bo postopek do avgusta težko izpeljati do konca, kar po njenih besedah velja tudi za postopek zoper Janeza Janšo, Toneta Krkoviča in Ivana Črnkoviča v primeru, da bi ustavno sodišče njihove obsodbe razveljavilo in zadevo vrnilo v ponovno sojenje.

Wolfa so v ponedeljek v Kanadi prijeli na podlagi mednarodne tiralice, ki jo je odredilo Okrajno sodišče v Ljubljani, ter prošnje za izročitev, posredovane s strani slovenskega pravosodnega ministrstva. Istega dne so ga privedli na vrhovno sodišče Britanske Kolumbije na prvo zaslišanje v postopku izročitve, a je bilo prestavljeno zaradi zagotovitve navzočnosti Wolfovega zagovornika.

Wolf je bil v Sloveniji med obtoženimi v zadevi Patria, skupaj z Jožetom Zagožnom, Janezom Janšo, Tonetom Krkovičem in Ivanom Črnkovičem, a je bil tekom sojenja izločen iz postopka, ker za sodišče ni bil dosegljiv.

STA


Najbolj brano