Vzrok tragedij bodo razkrile obdukcije in pregled opreme

Nedelja in ponedeljek sta bila črna dneva za italijanske potapljače. V nedeljo so na območju Grosseta umrli trije, v ponedeljek pa na območju Salerna še eden. Vzroke nedeljske tragedije še preiskujejo. Na Hrvaškem pa so včeraj našli truplo 42-letnega potapljača, ki je 5. avgusta izginil med Visom in Korčulo. Potapljanje je sicer za mnoge izziv, ki pa terja tudi dosledno upoštevanje pravil.

V morju na območju italijanskega Grosseta v Toskani se je v nedeljo zgodila tragedija. Ugasnila so življenja treh potapljačev. Foto: Ansa
V morju na območju italijanskega Grosseta v Toskani se je v nedeljo zgodila tragedija. Ugasnila so življenja treh potapljačev. Foto: Ansa

GROSSETO, SPLIT > Idilično morsko okolje ob otočju Formiche na območju italijanskega Grosseta je bilo v nedeljo usodno za tri potapljače. Četrtega so, čeprav nezavestnega, uspeli rešiti in je lahko že nekaj ur kasneje zapustil bolnišnico.

Za druga dva usodno reševanje prvega?

Skupina enajstih potapljačev, vsi so bili z območja Perugie, so se na podvig odpravili iz toskanskega kraja Talamone. Po informacijah, ki jih je zbrala obalna straža, je na globini 40 metrov najprej postalo slabo 57-letnemu potapljaču.

Drugi naj bi mu priskočili na pomoč, kar je bilo usodno še za dva potapljača, stara 35 in 37 let. Ko sta plovili obalne straže pripluli do ponesrečenih, je bilo za vse tri že prepozno. Četrtega, starega 35 let, so prepeljali v bolnišnico, kjer je bil nekaj ur v hiperbarični komori, nato pa je odšel domov.

Vzroka tragedije še niso ugotovili. Morda je bilo kaj narobe z jeklenkami, morda pa je, razen pri prvem, bil usoden prehiter dvig na površino in neupoštevanje potapljaških pravil. Tragično nesrečo preiskuje tožilstvo, ki je odredilo tudi zaseg opreme potapljačev. Za vse tri pokojne potapljače je tožilstvo odredilo tudi obdukcijo, vendar izsledki včeraj še niso bili znani.

Na območju Salerna je bilo v ponedeljek usodno potapljanje za izkušenega 59-letnega potapljača. Po prvih podatkih naj bi ga pod vodo obšla slabost, vendar preiskava tudi v tem primeru še traja.

Morje je potapljača vrnilo po šestih dneh

Včeraj pa so pri Biševu na Hrvaškem, kot kaže, našli truplo 42-letnega hrvaškega potapljača, ki je izginil 5. avgusta med Visom in Korčulo. Kmalu po izginotju so našli njegov gumenjak, njega pa ne.

V šestih dneh so pripadniki različnih služb, tudi s pomočjo letal in helikopterjev, preiskali zelo obsežno območje, vendar brez uspeha. V ponedeljek zvečer so se odločili, da iskalno akcijo prekinejo in da ga bodo iskali le še med izvajanjem rednih nalog.

Naključje pa je hotelo, da so mrtvega potapljača včeraj naključno opazili Francozi, ki so z jadrnico pluli mimo Biševa. Vzrok smrti bo pokazala obdukcija, identiteto potapljača pa so včeraj še ugotavljali.

Varnostni ukrepi, ki lahko rešijo življenje:

> biti morate ustrezno fizično in psihično pripravljeni;

> zavedati se morate svojih zmožnosti in omejitev;

> na potop se morate pripraviti (vremenske razmere, stanje vode, vidljivost, ...);

> potop morate načrtovati;

> vedno se potapljajte v paru;

> obvestite domače ali prijatelje o kraju in času potopa;

> v vozilu na vidnem mestu pustite obvestilo o potopu in potapljaški kategoriji ter telefonsko številko osebe, ki ima podatke o potopu;

> območje potopa zavarujte s površinsko bojo;

> pred potopom ne uživajte alkoholnih pijač;

> zavedajte se, da se potopi na globini nad 40 metrov štejejo za tehnično potapljanje;

> seznanite se z zakonskimi predpisi s tega področja.

SK


Najbolj brano