Vzajemna ovadila ZZZS in Fakina zaradi krive ovadbe

Vzajemna je kazensko ovadila Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) in generalnega direktorja Sama Fakina zaradi krive ovadbe. Zavod je namreč lani jeseni skupaj s Fakinom zoper Vzajemno vložil ovadbo zaradi goljufije in preslepitve kupcev. Ljubljanski kriminalisti so že marca začeli zbirati dokaze.

Samo Fakin
Samo Fakin 

LJUBLJANA > Samo Fakin in ZZZS sta takrat Vzajemno ovadila zaradi domnevne poslovne goljufije pri trženju zavarovanja Vzajemna Rak. Vzajemna naj bi z oglaševanjem zavajala, da v primeru zdravljenja raka stroški niso v celoti kriti iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, poroča Večer.

Vzajemna je zdaj vrnila z ovadbo, ki ZZZS in Fakinu očita krivo ovadbo. Po informacijah časnika naj bi marca kriminalisti Policijske uprave Ljubljana že začeli zbirati dokaze v tej zadevi, dodatnih pojasnil pa zaradi interesa preiskave ni moč dobiti.

V vodstvu Vzajemne so za časnik potrdili, da so na okrožno državno tožilstvo v Ljubljani ovadbo oddali, ker da se tako kot dober gospodar odzivajo na poslovno škodo, ki jim je bila s Fakinovim dejanjem povzročena. Že ob izbruhu zgodbe o spornosti produkta Vzajemna Rak so zavračali Fakinove navedbe s pojasnilom, da prinaša sklenjeno zavarovanje le večjo finančno varnost zavarovanca, in sicer z izplačilom v sklenjenih pogojih opredeljene zavarovalne vsote v primeru diagnoze bolezni rak, ne gre pa za kritje stroškov zdravljenja.

V tem delu naj bi po njihovem mnenju v ZZZS zavajali, saj so tako v javnih nastopih kot v ovadbi trdili, da je bilo oglaševanje Vzajemne manipulativno, s tem pa naj bi s produktom, ki ga je tržila družba Finmart, storili poslovno goljufijo, saj zavarovanci naj ne bi nikoli mogli dobiti izplačanih zavarovalnih vsot.

Gre za obliko zavarovanja, ki v skladu s pogoji zavarovanja zagotavlja izplačilo zavarovalne vsote, s katero lahko zavarovanec razpolaga po svoji presoji, pravijo v Vzajemni. Dodajajo še, da se kazenska ovadba ne nanaša na delo posameznih zavarovalnih agentov, ki so morebiti na sporen način tržili zavarovanja, in so proti njim tudi ukrepali. Vzajemna je ves čas poudarjala tudi, da je z zavarovalnim produktom seznanila tudi Agencijo za zavarovalni nadzor in ta ni ugotovila nobenih nepravilnosti ali nezakonitosti. Na ZZZS pa so za časnik pojasnili, da o ovadbi ne vedo nič.

Z razčiščevanjem domnevno manipulativnega oglaševanja Vzajemne je za zdaj, kot je poročalo Delo, najdlje prišla Agencija za zavarovalni nadzor. Ta naj bi pri Vzajemni ugotovila kršitve zakona, ker ni bila zagotovljena organizacija sistema notranjih kontrol na vseh področjih poslovanja.

STA


Najbolj brano