Vsiljivi serviser na Vipavskem

Ajdovski policisti v teh dneh obravnavajo več primerov, ko se neznani moški predstavlja za serviserja plinskih naprav in hoče na vsiljiv način opraviti svoje delo. Policija opozarja vse občane, naj ga ne spuščajo v stanovanje in naj pokličejo policijo. Lani jeseni je lažni serviser Romeo Žur iz Kranja “operiral” po brkinskih vaseh.

Vsiljivi serviser plinskih napeljav v zadnjem času svoje žrtve išče  na Vipavskem  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Vsiljivi serviser plinskih napeljav v zadnjem času svoje žrtve išče na Vipavskem  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

VIPAVSKA DOLINA > Ajdovski policisti so v zadnjih tednih sprejeli več prijav domačinov, h katerim je prišel neznani moški, se predstavil kot serviser plinskih naprav in hotel na vsak način opraviti storitev, ki je sami niso naročili.

Policisti so ugotovili, da omenjeni “serviser” po opravljenih pregledih napeljav in morebitnih delih strankam izdaja nepopolne račune. Vse občane pozivajo, naj jih takoj obvestijo, če bi potrkal na njihova vrata in hotel opraviti servis, ki ga niso naročili. Ob tem opozarjajo, naj ga ne spuščajo v hiše ali stanovanja.

Sicer pa gre za staro prakso goljufov, ki redno delujejo tudi na Primorskem. O goljufivem serviserju plinskih naprav smo v našem časniku poročali že spomladi in jeseni 2005, ko je “operiral” na Tolminskem. Po podatkih policije je šlo takrat za 36-letnega Jeseničana. Decembra 2008, ko je goljufal v Topolcu pri Ilirski Bistrici, se je izdajal za serviserja iz okolice Tržiča.

Podoben serviser se je marca 2011 pojavil v okolici Nove Gorice in domačinko ogoljufal za 100 evrov. Prosil jo je, da bi mu zamenjala bankovec za sto evrov, ker ni imel drobiža, da bi ga vrnil sosedi, pri kateri je popravljal. Gospa mu je izročila dvakrat po 50 evrov, on pa je njej dal fotokopiran stotak. Žal je to opazila šele kasneje.

Serviser plinskih naprav je lani poleti hotel na vsak način vstopiti v hišo domačina v Opatjem selu, pa mu ta tega ni dovolil, zaradi česar se je serviser močno razburil. Lani jeseni mu je uspel goljufivi pohod po številnih brkinskih vaseh. Policisti so ga takrat tudi prijeli in kaznovali.

Takrat je šlo za 44-letnega Romea Žura iz Kranja, na katerega je opozarjal tudi tržni inšpektorat. Žur je v medijih videl, da je v Naklem pri Divači pri napeljavi plina prišlo do eksplozije, izkoristil je strah ljudi, jim lagal, da je dogovorjen s hrpeljsko občino in od domačinov “molzel” denar. Policija je lani jeseni potrdila, da je Žur pred časom operiral tudi na Krasu in v Istri.

Pri svojem “delu” je potrkal tudi na vrata policista, pa se ga sploh ni ustrašil, ampak ga je, ko ga je policist opozoril, da je njegovo delo nezakonito, zmerjal in pozival k pretepu. Policisti so ga kaznovali s kaznijo 250 evrov, Žur pa jim je posmehljivo rekel, da je 250 malo v primerjavi s 600 evri, ki si jih je prislužil tistega dne. Tržni inšpektorat je Žuru že leta 2011 prepovedal opravljati servisne storitve, saj za svojo obrt sploh nima dovoljenja. DC


Najbolj brano