Vsakemu ponujal po 50 evrov

Najprej ni hotel slišati nič o kazni, potem pa je policistu in policistki ponujal po 50 evrov, da bi kazen raztrgala. 45-letnega državljana Nemčije turškega porekla so nato iz Dolenj pri Jelšanah, kjer je dirjal s hitrostjo 75 kilometrov na uro, odpeljali na bistriško policijsko postajo. Po šestih urah pridržanja se je v Nemčijo odpravil siromašnejši za 350 evrov in bogatejši za kazensko ovadbo.

 Foto: Adriana Buzleta
Foto: Adriana Buzleta

DOLENJE > Zgodilo se je v ponedeljek, deset minut pred deveto uro dopoldan v Dolenjah pri Jelšanah. Policisti so tam z radarjem merili hitrosti voznikov, ki so vozili skozi vas, in med drugimi kršitelji izmerili tudi voznika z nemškim avtom. Namesto s hitrostjo manj kot 50 kilometrov na uro je Dolenje prevozil s hitrostjo 75 kilometrov na uro.

Voznika sta policist in policistka ustavila, ugotovila, da gre za nemškega državljana (po naših informacijah turškega porekla), ga seznanila s prekrškom in mu začela pisati zapisnik ter položnico za plačilo kazni. S prekoračitvijo hitrosti od 20 do 30 kilometrov na uro v naselju si je prislužil 500 evrov kazni, če bi bil naš državljan, bi mu vpisali še pet kazenskih točk.

Policisti strokovni in etični

“Naši policisti so strokovni in delajo v skladu z zakonom ter kodeksom policijske etike. Na take provokacije ne nasedajo, ampak jih preganjajo,” je reakcijo svojih policistov na poskus podkupovanja pohvalil bistriški komandir Karol Iskra. Sicer pa je dodal, da je takih primerov malo, ker slovenska policija velja za strokovno in visoko etično. “Lani smo imeli en tak primer, ko je romunski državljan na mejnem prehodu Starod zaradi pretežkega tovora na tovornjaku skušal podkupiti policista, ampak odkar sem komandir, in to je že sedem let, se drugih primerov ne spomnim,” je še povedal Iskra.

Nemški državljan pa se s kaznijo ni strinjal. Najprej je zavrnil sprejem zapisnika in položnice, po nekaj minutah pa je ubral drugačno taktiko. Policistu in policistki je ponujal vsakemu po 50 evrov. Bankovca je kar sam vstavil v predal vrat policijskega avta in jima z rokama nakazal, naj raztrgata položnico in zapisnik. Namesto tega sta ga policista prijela, posadila v svoj avto in ga odpeljala na bistriško policijsko postajo.

Tam so ga pridržali, dokler nista prišla dežurna kriminalista in ga zaslišala. Na koncu so mu zasegli ponujenih 100 evrov, nato je moral plačati polovično kazen 250 evrov (ker je plačal v osmih dneh), zaradi poskusa podkupovanja policistov pa si je prislužil še kazensko ovadbo. Po kazenskem zakoniku mu grozi od pol leta do štirih let zaporne kazni in še denarna kazen.

Policisti na Bistriškem so se tako v tednu dni že drugič soočili s poskusom podkupovanja. Prejšnji teden je namreč hrvaški tovornjakar skušal podkupiti policista na mejnem prehodu Jelšane, da ga ne bi kaznoval, ker je goljufal s kartico tahografa. Tudi tovornjakar je končal v pridržanju in tudi njemu grozi predpisana kazen.

DANIJEL CEK


Najbolj brano