Vsaka tretja smrtna žrtev na cesti je žrtev pijanega voznika

Delež pijanih voznikov, ki so na slovenskih cestah povzročili prometne nesreče, se je v zadnjih letih precej zmanjšal. Do leta 2007 je bil večji od tretjine vseh povzročiteljev, lani pa je bil ta delež že manjši od četrtine in je bil celo najnižji doslej. A kljub temu je vsaka žrtev pijanih voznikov preveč - prav zato bodo policisti od danes do nedelje v okviru preventivne akcije 0,0 šofer - trezna odločitev poostreno nadzirali psihofizično stanje voznikov.

V okviru preventivne akcije Šofer 0,0 - trezna odločitev bodo 
policisti vse do nedelje preverjali psihofizično stanje voznikov.  Foto: STA
V okviru preventivne akcije Šofer 0,0 - trezna odločitev bodo policisti vse do nedelje preverjali psihofizično stanje voznikov.  Foto: STA

LJUBLJANA > Policisti bodo po vsej Sloveniji do nedelje preverjali, če vozniki vozijo pod vplivom alkohola, prepovedanih drog ali psihoaktivnih zdravil. Hkrati pa bodo preverjali tudi, če v gostinskih lokalih spoštujejo določila zakona o omejevanju porabe alkohola. Policisti bodo namreč preverjali, v katerih gostinskih lokalih so vozniki, ki jim bodo namerili višje koncentracije alkohola, pred tem popivali. Pri tem bodo sodelovali tudi pristojni inšpektorati. Akcijo bodo ponovili še junija, novembra in decembra.

Namen takšnih akcij je zmanjšanje števila prometnih nesreč, ki so povezane z alkoholom in prepovedanimi drogami. Na generalni policijski upravi pojasnjujejo, da je bil lani delež smrtnih nesreč zaradi vožnje pod vplivom alkohola najnižji doslej, prizadevajo pa si, da bi število posledic z najhujšimi posledicami še zmanjšali.

Na območju koprske policijske uprave je delež pijanih povzročiteljev prometnih nesreč lani znašal 11,5 odstotka, nekoliko manj kot leto poprej. Povprečna stopnja alkohola pri povzročiteljih nesreč je bila 1,39 promila. Štirje pijani vozniki so lani povzročili smrtne prometne nesreče, zaradi vožnje pod vplivom alkohola in prepovedanih drog pa so lani pridržali 42 ljudi. Na severnem Primorskem je bilo lani pod vplivom alkohola 10,8 odstotka povzročiteljev nesreč, v prvih štirih mesecih letošnjega leta pa je ta delež znašal dobrih enajst odstotkov. Policisti PU Nova Gorica so lani pridržali 24 pijanih voznikov, zasegli pa 109 vozil. Letos je alkohol za volanom na severnem Primorskem že terjal smrtno žrtev, tri osebe pa so se v nesrečah, ki so jih povzročili pijani vozniki, huje poškodovale.

Ukrepi so zalegli

Lani so pijani vozniki povzročili dobrih 23 odstotkov vseh nesreč, enak odstotek pijanih voznikov je povzročil nesreče s smrtnim izidom. Dolgoročni cilj pa je ničelna toleranca do alkohola in drog v prometu.

Vodja sektorja za krepitev zdravja ter obvladovanja kroničnih nalezljivih bolezni na ministrstvu za zdravje Vesna Kerstin Petrič je ob predstavitvi akcije Šofer 0,0 - trezna odločitev poudarila, da se število alkoholiziranih voznikov v prometu vsako leto zmanjšuje.

“Zagotovo je k temu pomembno prispeval nacionalni program oziroma vse aktivnosti v okviru programa. Z njim je zagotovljena kontinuirana dejavnost na tem področju in usklajeno delovanje vseh deležnikov ter kontinuirano in dosledno izvajanje preventivnih akcij 0,0 šofer, uvedeni pa so bili tudi strožji zakonodajni in rehabilitacijski ukrepi,” je nanizala Vesna Kerstin Petrič.

V Evropi vsako leto 17.000 žrtev

Igor Velov, direktor javne agencije za varnost prometa, je povedal, da je približno vsaka deseta prometna nesreča posledica uporabe alkohola, pri prometnih nesrečah s smrtnim izidom pa vsaka tretja. Polovica voznikov, ki za volan sedejo pod vplivom alkohola, je starih od 18 do 44 let, posebej “rizična” pa je skupina voznikov, starih od 24 do 34 let. Velov je še dodal, da v Evropi zaradi alkohola v prometnih nesrečah vsako leto umre 17.000 ljudi. Agencija bo zato z različnimi dejavnosti opozarjala na nevarnosti vožnje pod vplivom alkohola.

“Največ nesreč pod vplivom alkohola se zgodi na cestah v naseljih in v njihovi bližini in ob koncih tedna, ob petkih in sobotah, in sicer v poznih nočnih ali zgodnjih jutranjih urah,” je predstavil podatke Boštjan Smolej iz sektorja prometne policije. Najbolj problematični so poletni meseci ter martinovanja in prednovoletni čas.

SP


Najbolj brano