Šrot ostaja v zaporu, Bavčar pa na prostosti

Igorja Bavčarja, nekdanjega prvega moža Istrabenza, in njegovega nekdanjega svetovalca Kristjana Sušinskega čaka ponovno sojenje. Vrhovni sodniki so ugodili njunima zahtevama za varstvo zakonitosti in so pravnomočno sodbo ljubljanskega sodišča razveljavili, delno je z zahtevo uspel tudi Nastja Sušinski. Boško Šrot pa ostaja v zaporu - vrhovni sodniki so potrdili pravnomočno sodbo.

Vrhovno sodišče je razveljavilo sodbo Igorju Bavčarju. Foto: STA
Vrhovno sodišče je razveljavilo sodbo Igorju Bavčarju. Foto: STA

LJUBLJANA > “Nisem še dobil sodbe,” je bil po novici, da so vrhovni sodniki razveljavili pravnomočno sodbo, po kateri bi sicer moral za zapahi preživeti sedem let, kratek Igor Bavčar, nekdanji predsednik uprave Istrabenza. Tudi njegov zagovornik Marko Bošnjak je za odločitev izvedel iz medijev, odločitve vrhovnega sodišča mu še niso vročili.

“Ves čas smo upali, da bo vrhovno sodišče ugodilo naši zahtevi,” je dodal Bošnjak. Pojasnil je, da so vrhovni sodniki ugotovili kršitev kazenskega zakona. Glede očitkov o napeljevanju Boška Šrota h kaznivemu dejanju zlorabe položaja so ugotovili, da ni bilo konkretizirano, kaj naj bi Bavčar sploh storil. Zato pričakuje, da bodo njegovega klienta v ponovljenem sodnem postopku oprostili. Enako meni glede pranja denarja, saj doslej sploh ni bilo opisano, kako naj bi prikril izvor denarja. “Bavčar ni kriv tudi zato, ker Šrot ni storil kaznivega dejanja zlorabe položaja,” je še vedno prepričan Bavčarjev zagovornik.

Delno uspel tudi N. Sušinski

A vrhovni sodniki v tem delu niso sledili zahtevam za varstvo zakonitosti in so potrdili pravnomočno sodbo za Boška Šrota, nekdanjega prvega moža Pivovarne Laško. Sodišče ga je v tej zadevi obsodilo na pet let in deset mesecev zapora, Bavčarja na sedem let zapora, Kristjana Sušinskega na tri leta zapora, njegovega brata Nastjo Sušinskega, nekdanjega predsednika uprave Maksime Holding, pa na tri leta in devet mesecev zapora. Po odločitvi vrhovnih sodnikov za zapahi ostaja tudi Nastja Sušinski. Njegovi zahtevi za varstvo zakonitosti so le delno ugodili, kazen so mu znižali na leto in deset mesecev zapora. Kazniva dejanja naj bi se zgodila leta 2007 ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza.

Šrot po pravico še na ustavno sodišče

Zagovornik Boška Šrota, odvetnik Blaž Kovačič Mlinar, odločitve vrhovnih sodnikov danes še ni prejel, zato je še ni mogel komentirati. Glede na informacije, ki so zaokrožile, pa je že napovedal, da bosta s Šrotom vložila ustavno pritožbo. Ob tem dodaja, da je precej nenavadno, da je zdaj vsega kriv tisti, ki naj bi ga napeljali h kaznivemu dejanju, in ki ni dobil niti centa.

Šrot in Nastja Sušinski prestajata kazen od lanskega oktobra. Novembra lani so Šrota na štiri leta in dva meseca zapora obsodili tudi zaradi zlorabe položaja pri financiranju menedžerskega prevzema Pivovarne Laško (sodba še ni pravnomočna). Nato pa so mu določili enotno kazen - devet let in devet mesecev zapora.

Bavčarju je vse do junija, ko so vrhovni sodniki zadržali prestajanje kazni, odhod za zapahe uspelo prelagati s pritožbami in izvedenskimi mnenji zaradi slabega zdravja. Januarja so ga v Medicorju tudi operirali. SIJAN PRETNAR


Najbolj brano