Vrhovno sodišče potrdilo kazni v aferi s toaletnim papirjem

Vrhovni sodniki so potrdili kazni v aferi s toaletnim papirjem, v kateri so zaposleni na Zpizu v sodelovanju z zaposlenimi v podjetju Mavrica na veliko naročali in plačevali toaletni papir, ki na Zpiz nikoli ni prispel. Je pa sodišče nekoliko spremenilo pravno kvalifikacijo kaznivih dejanj, piše današnji Dnevnik.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. 

LJUBLJANA > Trije zaposleni na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) so v sodelovanju s še tremi zaposlenimi v poslovni enoti podjetja Mavrica v Ljubljani med januarjem 1999 in aprilom 2002 na škodo zavoda v lastne žepe pospravili najmanj 477.000 evrov. Leta 1999 naj bi na mesec porabili 103 zavitke toaletnega papirja, leta 2001 259, leta 2003, ko je vse spet potekalo, kot je treba, pa zgolj tri.

Ko so na zavodu to ugotovili, so sprožili preiskavo in izkazalo se je, da so plačevali račune za papir in brisače, ki jih sploh niso dobili. V poslu so sodelovali danes pokojni direktor splošnega sektorja na Zpizu Tone Koprivnikar, vodja nabave na zavodu Marjan Tomažič, skladiščnik Zpiza Danilo Pintar ter trije delavci Mavrice, in sicer poslovodkinja enote na Wolfovi v Ljubljani Milojka Globokar, njen mož Janko Globokar ter Cvetka Medved.

Čeprav so sodniki nekoliko spremenili pravno kvalifikacijo kaznivih dejanj, kazni za obsojeno peterico ostajajo enake, piše časnik. Globokarjeva je obsojena na pet let zapora in 17.800 evrov denarne kazni, Tomažič na štiri leta in osem mesecev ter 16.600 evrov kazni, Pintar na štiri leta in plačilo 14.400 evrov, Cvetka Medved na dve leti in dva meseca ter 8200 evrov, Janko Globokar pa na leto zapora in 5700 evrov denarne kazni.

Vrhovno sodišče se je s prvo- in drugostopenjskimi kolegi prav tako strinjalo o povračilu nezakonito pridobljenega denarja: za Globokarjevo to pomeni vračilo 165.900 evrov, njen mož mora vrniti 4200 evrov, Tomažič 77.600 evrov in Medvedova 20.300 evrov, še poroča časnik.

Denar so z računa Mavrice dobili tako, da so najprej nakupili televizorje, glasbene stolpe, hladilnike in podobno, potem pa nakupe računovodsko pokrili s fiktivnimi nakupi, prodajami in stornacijami računov za toaletni papir in brisače. Tako so televizorje in drugo lahko zadržali zase, Zpiz pa oškodovali za najmanj 477.000 evrov.

STA


Najbolj brano