Vrhovni sodniki odločili o zadevi Istrabenz, odločitev še ni javna

Vrhovno sodišče je odločilo o zahtevkih za varstvo zakonitosti v zadevi Istrabenz, v kateri sta bila na zaporne kazni pravnomočno obsojena nekdanja prva moža Pivovarne Laško in Istrabenza Boško Šrot in Igor Bavčar, vendar odločitve še ne razkriva. Podrobnosti odločitve bodo znane, ko bodo vročene strankam v postopku, so zapisali.

Vrhovno sodišče je odločilo o zahtevkih za varstvo zakonitosti v zadevi Istrabenz, v kateri sta bila na zaporne kazni 
pravnomočno obsojena nekdanja prva moža Pivovarne 
Laško in Istrabenza Boško Šrot in Igor Bavčar, vendar 
odločitve še ne razkriva. Foto: Daniel Novakovic
Vrhovno sodišče je odločilo o zahtevkih za varstvo zakonitosti v zadevi Istrabenz, v kateri sta bila na zaporne kazni pravnomočno obsojena nekdanja prva moža Pivovarne Laško in Istrabenza Boško Šrot in Igor Bavčar, vendar odločitve še ne razkriva. Foto: Daniel Novakovic

LJUBLJANA > Vrhovno sodišče je Bavčarju junija do končne odločitve odložilo prestajanje kazni, nekdanjemu svetovalcu Istrabenza Kristjanu Sušinskemu pa prekinilo zaporno kazen.

Časnik Večer na spletni strani poroča, da naj bi po neuradnih informacijah vrhovno sodišče zadevo razveljavilo v delu, ki se nanaša na pranje denarja. Iz tega razloga je bil pred meseci z Doba izpuščen Kristjan Sušinski. Če je tako, bi se lahko za Bavčarja odvilo ponovno sojenje, Šrot pa bi ostal v zaporu, saj je bil obsojen zlorabe položaja, navaja časnik.

Šrotov zagovornik Blaž Kovačič Mlinar je pojasnil, da odločitve vrhovnih sodnikov še ni prejel, pošto pa da pričakuje ta teden. Prav tako je Bavčar dejal, da ne ve, kako se je sodišče odločilo glede njegove zahteve za varstvo zakonitosti. Z odločitvijo prav tako še ni seznanjen njegov odvetnik Marko Bošnjak.

Zahtevek za varstvo zakonitosti sta vložila tudi Šrot in nekdanji predsednik uprave Maksime Holdinga Nastja Sušinski, vendar pa junija o njunih zahtevah sodišče ni podajalo izjav, oba pa sta tudi ostala na prestajanju zapornih kazni.

Bavčar je bil obsojen na sedem let zaporne kazni, Šrot pa je dobil pet let in deset mesecev zapora. Kristjan Sušinski je bil obsojen na tri leta zapora, Nastja Sušinski pa tri leta in devet mesecev.

Do kaznivih dejanj je prišlo leta 2007 ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza, ki ga je Pivovarna Laško prodala najprej hčerinski družbi Plinfin za 23 milijonov evrov.

Nato je pivovarna prodala Plinfin za vsega 7500 evrov Sportini, ta pa 1. oktobra 2007 za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega. Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijona in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov.

STA


Najbolj brano