Vrečko z drogami skril za hlače

Policisti so lani maja na ajdovski avtobusni postaji pri 19-letnem Filipu M. našli vrečko z manjšimi količinami različnih drog, zato je tožilstvo zoper mladeniča spisalo obtožbo zaradi neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami. Obtoženi je krivdo zavrnil, ker naj bi jih imel za lastno uporabo, sodišče pa ga je kaznovalo s pogojno obsodbo.

Pred letom in pol so policisti pri mladem Ajdovcu našli tudi 
dober gram posušenih halucinogenih gobic. Foto: Pu Koper
Pred letom in pol so policisti pri mladem Ajdovcu našli tudi dober gram posušenih halucinogenih gobic. Foto: Pu Koper

NOVA GORICA > Sredi maja lani so policisti zmotili druženje in posedanje četverice prijateljev na avtobusni postaji v Ajdovščini. Pozornost so namenili predvsem takrat 19-letnemu Filipu M. iz okolice Ajdovščine, ki naj bi ob njihovem prihodu hitro nekaj skril za hlače. Ugotovili so, da je skril vrečko z manjšimi količinami različnih drog, ki so bile v ločenih zavojčkih. Med strokovnim pregledom so mu jo policisti zasegli in substance poslali na analizo. Ugotovili so, da je imel mladenič pri sebi 14 gramov marihuane, skoraj gram in pol posušenih halucinogenih gobic, amfetamine in ekstazi. Novogoriško tožilstvo je zato zoper Filipa M. spisalo obtožbo, v kateri mu je očitalo kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami.

Na predobravnavnem naroku obtoženi krivde ni priznal, ker naj bi imel droge pri sebi le za lastno uporabo in ne zaradi prodaje drugim. Na glavno obravnavo ga ni bilo, zato so jo na novogoriškem okrožnem sodišču opravili v njegovi odsotnosti.

Zaslišali so tudi obtoženčevega nekdanjega prijatelja, ki je bil z njim na ajdovski avtobusni postaji. Dejal je, da ni bil seznanjen s tem, da bi Filip M. užival še kakšno drugo prepovedano substanco, ampak naj bi včasih s prijatelji pokadil le kak “špinel”. Nikoli naj ga ne bi videl prodajati drog.

Tožilstvo je vztrajalo pri obtožbi in za Filipa M. predlagalo pogojno obsodbo. Čeprav je bil doslej že dvakrat pravnomočno obsojen zaradi drugih kaznivih dejanj, pa je kot olajševalno okoliščino upoštevalo majhne količine zaseženih drog. Glede na način hrambe in njihovo raznovrstnost je obtoženi droge, po mnenju tožilstva, hranil za prodajo.

Njegova zagovornica je sodišču predlagala, naj ga oprosti obtožb, saj da tožilstvu ni uspelo dokazati namena prodaje, ker naj bi imel droge za lastno uporabo. Kaznivo dejanje naj bi izviralo iz njegovega turbulentnega mladostniškega obdobja, saj si je dvajsetletnik sedaj uredil življenje in se zaposlil.

Sodišče je Filipu M. izreklo enotno kazen leta in petih mesecev zapora s triletno preizkusno dobo ter mu odvzelo zasežene prepovedane snovi. Sodba še ni pravnomočna.

AC


Najbolj brano