Vprašljivi prenosi poslov

Na novogoriškem okrožnem sodišču se je nadaljevalo sojenje nekdanjemu poslovnežu Aleksandru G., ki mu tožilstvo očita zlorabo položaja in pravic, ker naj bi leta 2005 oškodoval družbo Aforma Projekt, sebi oziroma družbi Aforma Interieri pa pridobil protipravno premoženjsko korist. Obtoženi vse očitke odločno zavrača.

 Foto: STA
Foto: STA

NOVA GORICA > Domačin Aleksander G. je po mnenju tožilstva v vlogi poslovodje in zakonitega zastopnika družbe Aforma Projekt d.o.o. ter tudi kot direktor in zakoniti zastopnik družbe Aforma Interieri leta 2005 in v prvi polovici leta 2006 zlorabil svoj položaj. Družbo Aforma Projekt naj bi s svojim ravnanjem oškodoval, pri tem pa družbi Aforma Interieri, ki se je ukvarjala z izdelavo notranje opreme za velike potniške ladje in luksuzne jahte, pridobil protipravno premoženjsko korist.

Obtoženi svoje krivde po obtožbi ne priznava in skuša na glavni obravnavi to tudi dokazati. Do sedaj se je v sodni dvorani zvrstilo kar nekaj prič, ki naj bi sodišču pomagale pri ugotavljanju dinamike poslov družbe Aforma Projekt, na katero naj bi obtoženi, po njegovih besedah, prenesel posle svojega družinskega podjetja Aforma Interieri.

Tokrat je sodišče kot pričo zaslišalo Dašo V. B., nekdanjo direktorico družbe Aforma Projekt, ki je bila na tem delovnem mestu od aprila 2007 do novembra 2011. To funkcijo je sprejela na željo večinskega lastnika Valentina C., ki je želel dokapitalizirati družbo, a naj bi mu to preprečil manjšinski družbenik, torej obtoženi. Ko je prevzela vodenje družbe, naj bi podjetje imelo veliko neizpolnjenih obveznosti, predvsem do gospodarskega ministrstva. “Skušala sem sanirati družbo. Po pregledovanju dokumentacije iz prejšnjih poslovnih let sem dobila občutek, kot da se v družbi ni nikoli delalo, ampak le pobralo denar, ki ga je dala država.”

V podjetju so nameravali poplačati vse kredite in ministrstvu vrniti denar. O stečaju niso razmišljali, čeprav bi bila najlažja rešitev, je povedala priča. Večinski lastnik je nato odkupil obrat na Colu, s kupnino pa so poravnali obveznosti družbe Aforma Projekt.

Prihodnjič bo sodišče zaslišalo še Marina F., ki je direktorsko funkcijo družbe Aforma Projekt prevzel takoj za Aleksandom G. Ta je februarja 2006 odstopil z vodilnega položaja družbe, ki je imela skladišče v nekdanjem Alpininem obratu na Colu, zaradi devetih razlogov, pred sodiščem pa je v svojem zagovoru izpostavil le enega. To naj bi bila registracija podjetja Aforma AS decembra 2005 na Norveškem, ki naj bi jo družbenik Valentino C. izpeljal brez vednosti Aleksandra G. S tem naj bi grobo kršil njun osnovni dogovor.

Tožilstvo se ves čas sojenja trudi ugotoviti, ali so bili posli družbe Aforma Interieri res preneseni na novoustanovljeno firmo Aforma Projekt, zato bo sodišče med drugim na januarskem nadaljevanju glavne obravnave zaslišalo tudi nekdanjo računovodkinjo družbe, ki naj bi večinskega lastnika opozarjala na to, da naj bi obtoženi zlorabil položaj direktorja. Sodišče pa je zavrnilo predloge obrambe o zaslišanju izvedenca finančne stroke ter dveh prič iz tujine, ki bi potrdili poslovne sestanke.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano