Voznika “rumene strele” izdal odtis na cestninskem listku

V priporu v Grčiji čaka na izročitev Italiji 36-letni albanski državljan Vasil Rama. Aretirali so ga na meji z Albanijo, osumljen pa je, da je sedel za volanom rumenega audija, s katerim so se trije zlikovci v začetku leta odpravljali na tatinske pohode po severu Italije. S hitrim audijem, ki je dosegal hitrost 300 kilometrov na uro, so se spretno izmikali policistom, na koncu pa so ga zažgali. Zaradi rumenega audija, ki je pripeljal tudi v neposredno bližino meje s Slovenijo, so bili takrat v pripravljenosti tudi slovenski policisti.

Od zloglasnega audija ni ostalo veliko, vendar dovolj, da so 
uspeli izslediti voznika. Foto: Ansa
Od zloglasnega audija ni ostalo veliko, vendar dovolj, da so uspeli izslediti voznika. Foto: Ansa

BENETKE >Čeprav so celo preiskovalci dvomili v to, da bodo kdaj ujeli trojico, ki je ustrahovala ljudi, sploh kdaj izsledili, se s prijetjem domnevnega voznika, 36-letnega albanskega državljana Vasila Rame, odpira novo poglavje. Lov na rumenega audija se je sicer končal 25. januarja letos, ko so ga našli zažganega v kraju One di Fonte pri Trevisu. Avto so neznanci ukradli sredi lanskega decembra v Milanu.

Vendar pa Rama, kot kaže, ni bil dovolj pazljiv oziroma je verjetno računal na to, da bo ogenj uničil vse sledi. A jih ni. Orožniki so v avtu našli listek s cestninske postaje Vicenza, na katerem je bil Ramov odtis. Prav tako so na požarišču ostale njegove biološke sledi. V zadnjih mesecih je italijansko notranje ministrstvo v tesnem sodelovanju z grškimi varnostnimi organi prišlo Rami na sled in ob poskusu prečkanja meje z Albanijo so ga tudi aretirali. Zdaj v priporu čaka na izročitev Italiji. Očitajo mu več kaznivih dejanj, od prikrivanja in upiranja uradnim osebam do dveh ropov v kraju San Dona. Za Ramo je sodišče v Bolzanu razpisalo zaporni nalog zaradi tatvine iz leta 2011.

Zdaj, ko je Rama v priporu, si preiskovalci obetajo, da bodo izsledili še ostala člana nevarne roparske skupine. Poleg tega, da so se jih zaradi njihove brutalnosti bali lastniki hiš na severovzhodu Italije, so predstavljali tudi zelo veliko nevarnost na cestah. V enem primeru so med begom pred policisti zapeljali po avtocesti v nasprotno smer in pri Benetkah prebili zapornico ter izginili. Policisti jim s svojim voznim parkom preprosto niso bili kos.

V enem primeru so policisti audiju postavili zasedo v Proseku, kjer so izstrelili tudi nekaj opozorilnih strelov. Nepridipravi so seveda ušli, tržaški policisti pa so tedaj o rumenem audiju obvestili tudi kolege s koprske policijske uprave. Ti so sicer postavili nekaj zased na Krasu, vendar se voznik audija ni odločil za dirko proti Sloveniji, temveč je raje oddirjal v nasprotno smer.

SK


Najbolj brano