Vozila od danes samo s kovinsko zelenimi vinjetami

Danes so začele veljati vinjete za leto 2016, ki so kovinsko zelene barve in veljajo do 31. januarja 2017. Cene vinjet ostajajo iste kot doslej, prav tako vinjetne kategorije.

Danes so začele veljati vinjete za leto 2016, ki so kovinsko 
zelene barve in veljajo do 31. januarja 2017. Foto: STA
Danes so začele veljati vinjete za leto 2016, ki so kovinsko zelene barve in veljajo do 31. januarja 2017. Foto: STA

LJUBLJANA > Letna vinjeta za osebna vozila (cestninski razred 2A) stane 110 evrov, mesečna 30 evrov in tedenska 15 evrov.

Uporabniki motornih koles (cestninski razred 1) morajo za letno vinjeto odšteti 55 evrov, za polletno 30 evrov in za tedensko 7,50 evra.

Cena letne vinjete za kombije (cestninski razred 2B) znaša 220 evrov, cena mesečne 60 evrov in cena tedenske 30 evrov.

Tudi letos so velike družine in invalidi upravičeni do pomoči pri nakupu letne vinjete za kombije. Za letno vinjeto morajo tako upravičenci odšteti 110 evrov, enako kot za navadno vinjeto za osebna vozila.

Vinjeta mora biti na vozilu pravilno nameščena. Po odstranitvi zaščitne folije jo morajo vozniki nepoškodovano namestiti na notranjo stran vetrobranskega stekla, in sicer tako, da je jasno vidna od zunaj. Nalepke ne smejo namestiti na mesto, kjer je vetrobransko steklo zatemnjeno, ali na stransko okno vozila.

V Darsu voznikom sporočajo, naj ob nakupu shranijo spodnji del vinjete (kupon oziroma odrezek) ter račun.

Po zakonu o javnih cestah je globa za neuporabo vinjete od 300 do 800 evrov. Poleg globe pa nadzorniki od voznika zahtevajo, da kupi vinjeto za nadaljevanje vožnje.

STA


Najbolj brano