Vokrri že dva tedna v slovaškem zaporu

Dobra dva meseca je trajalo bivanje 35-letnega Jetona Vokrrija v naših zaporih, preden so ga pred dvema tednoma izročili Slovaški. Tam mu bodo sodili zaradi naklepnega umora rojaka, ki naj bi se poleti 2011 zgodil v Bratislavi. Vokrrijev odvetnik se je trudil, da bi Vokrrija izročili Kosovu, vendar ga višji sodniki niso uslišali.

Po tem, ko so pred Jetona Vokkrija obsodili na koprskem sodišču, so ga predali slovaškemu pravosodju Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Po tem, ko so pred Jetona Vokkrija obsodili na koprskem sodišču, so ga predali slovaškemu pravosodju Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Jeton Vokrri, 35-letni državljan Kosova, je primorski in slovenski javnosti postal znan po tem, ko so ga prve dni aprila po spektakularnem zasledovanju policisti ujeli na avtocestnem izhodu Kozina. Pred tem so namreč delavci Darsa opazili, kako sta Vokrri in njegov kolega Arian Baliu pri Razdrtem poskušala okrasti tujega voznika, z audijem, ki sta ga vozila, pa sta se nekaj dni pred tem vozila tudi tatova, ki sta na dolenjski avtocesti ustavila in okradla Francoza.

Ko so koprski kriminalisti ugotovili njegovo pravo ime, je postalo jasno, zakaj se je skrival za lažnim imenom in se izkazoval z lažnimi dokumenti. Vokrri je bil namreč že nekaj let na seznamu iskanih, ker je Slovaška proti njemu spisala evropski priporni nalog. Avgusta 2011 naj bi v Bratislavi naklepno umoril 27-letnega državljana Kosova Vigana Gergurija. Obračun naj bi bil menda povezan prav s tatinskimi posli na evropskih avtocestah.

Čeprav so se sprva pojavile govorice, da so zaradi umora Vokrrija v odsotnosti obsodili na 25-letno zaporno kazen, se je kasneje izkazalo, da ga Slovaki za umor niso nikoli obsodili. So ga pa za dejanje obtožili, ga uvrstili na seznam iskanih in proti njemu spisali evropski nalog za prijetje in predajo.

Slovaki bi se ga radi rešili

Vokrri je medtem v Kopru dočakal sojenje za dejanja, ki jih je storil pri nas. Na sodišču je priznal nevarno vožnjo, tatvine, poskus drzne tatvine in ponarejanje dokumentov, okrožna sodnica pa ga je obsodila na leto in deset mesecev pogojne kazni s preizkusno dobo treh let in plačilo 5000 evrov. Če zanj ne bi veljal ukrep Slovaške, bi Vokrri po razglasitvi lahko odkorakal na prostost, tako pa so ga zadržali v priporu.

Medtem se je njegov odvetnik Rok Jenko trudil, da Vokrrija ne bi izročili Slovaški, ampak neposredno Kosovu. Po njegovih informacijah naj bi namreč med Slovaško in Kosovim že potekali dogovori, da bi pregon za umor prevzelo sodišče na Kosovu in bi se Slovaki na ta način rešili primera.

S Kosova še ni odgovora

Okrožno sodišče v Kopru je medtem že odločilo, da se Vokrrija zaradi naklepnega umora izroči Slovaški, vendar se je Jenko na tak sklep pritožil. Senat višjega sodišča je nato odločil, da Jenkova pritožba ni utemeljena in dovolil izročitev. Višje sodišče je prek generalne policijske uprave namreč preverilo le to, če slovaški nalog za prijetje in izročitev Vokrrija še vedno velja. Ko so s Slovaške dobili odgovor, da je ukrep še vedno veljaven, za višje sodnike ni bilo več dvomov.

Člani senata so sklenili, da glede na veljavnost slovaškega ukrepa in na dejstvo, da se na Kosovu še niso izrekli o prošnji za prevzem pregona, pritožnik ne more izpodbiti odločitve okrožnega sodišča o izročitvi Vokrrija Slovaški. “Po mojem mnenju je bila odločitev kljub vsemu preuranjena. Slovaški in Kosovu bi morali dati še nekaj časa, da se izrečeta o prevzemu pregona,” nam je povedal Jenko. Po Vokrrija so tako pred dobrima dvema tednoma (13. junija) prišli slovaški policisti in ga odpeljali v njihov zapor.

DANIJEL CEK


Najbolj brano