Vojska namenila četrt milijona za letno vzdrževanje vojaških ladij

Slovenska vojska je v minulih tednih opravila letna vzdrževalna dela na večnamenski ladji Triglav 11 in hitri patruljni ladji Ankaran 21. Nosilec vzdrževalnih del je bil pogodbeni izvajalec Nautic Service iz Kopra s svojimi podizvajalci. Celoten strošek vzdrževalnih del na obeh ladjah znaša 250.000 evrov, so pojasnili v Slovenski vojski.

Slovenska vojska je namenila 250.000 evrov za letno 
vzdrževanje na večnamenski ladji Triglav 11 in hitri patruljni 
ladji Ankaran 21.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Slovenska vojska je namenila 250.000 evrov za letno vzdrževanje na večnamenski ladji Triglav 11 in hitri patruljni ladji Ankaran 21.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Vzdrževalna dela na ladjah so izvedli v Trstu, in sicer med 15. septembrom in 6. oktobrom. Dela so opravili skladno z letnim načrtom vzdrževanja na podlagi tehničnih normativov proizvajalcev posameznih sklopov in sistemov ladij. Na ladji Ankaran 21 so od obsežnejših vzdrževalnih del opravili tudi generalni remont pogonskega sistema, so pojasnili na ministrstvu.

Podrobnosti o prihodnjih načrtih z ladjo Triglav v Slovenski vojski še niso pojasnjevali. Kot so navedli, o morebitnih napotitvah pripadnikov in enot Slovenske vojske na mednarodne operacije in misije odloča vlada.

Je pa ministrica za obrambo Andreja Katič, potem ko se je ladja marca vrnila iz pomorske operacije EU Sophia, nakazala, da bi z ladjo lahko sodelovali v operaciji zveze Nato v Egejskem morju, v okviru katere naj bi preprečevali migracije iz Turčije na grške otoke.

Naloge posadk ladij izhajajo iz poslanstva 430. mornariškega diviziona. Ta naj bi zagotavljal pripravljenost za izvajanje namenskih nalog za obrambo in zaščito interesov Slovenije ter pripravljenost za sodelovanje v sistemu zaščite in reševanja. V tem pogledu gre zlasti za iskanje in reševanje na morju ter ukrepanje v primeru ekoloških nesreč na morju, so pojasnili v Slovenski vojski.

STA


Najbolj brano