Vodji združbe sedem let in pol zapora?

Sojenje domnevnim članom hudodelske združbe, ki je s Kosova prevažala večje količine heroina in konoplje, ter njihovim pomočnikom oziroma kurirjem, se je začelo z majhnim presenečenjem. Odvetnik glavnega organizatorja, 38-letnega Arsima Ahmetaja, je pred začetkom sojenja povedal, da se je njegov klient pogovarjal s tožilcem o priznanju krivde, a se je moral pred tem, da je petčlanski kazenski senat njegovo priznanje sprejel, še precej potruditi.

Po obtožbi specializiranega državnega tožilstva je imela sedmerica obtoženih v hudodelski združbi različne vloge.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Po obtožbi specializiranega državnega tožilstva je imela sedmerica obtoženih v hudodelski združbi različne vloge.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Na zatožno klop koprskega okrožnega sodišča so včeraj sedli 38-letni Arsim Ahmetaj, 43-letni Izet Zmajli (oba državljana Kosova, ki živita na Vrhniki, sta v priporu od lanskega poletja), 67-letni Jožef Mermolja iz okolice Nove Gorice, 47-letni Goran Čeru in leto mlajši Zoran Musić, oba iz Ljubljane, ter 32-letni Valter Šmid in njegova 35-letna žena Ana Šmid, ki živita na Dolenjskem. Vseh sedem obtoženih je na predobravnavnih narokih krivdo po obtožbi zanikalo.

Okleval je le domnevni vodja združbe Arsim Ahmetaj. Tožilka iz specializiranega tožilstva mu je v zameno za priznanje krivde ponudila deset let zapora in 20.000 evrov kazni ali devet let zapora in 40.000 evrov denarne kazni. Ahmetaj je v začetku januarja sicer razmišljal o tem, da bi krivdo po obtožbi v celoti priznal, ker pa s tožilstvom ni našel soglasja in ker naj z nekaterimi točkami obtožbe ne bi imel ničesar, se za to ni odločil. Vmes pa se je očitno še pogajal s tožilstvom.

Tožilstvo ponudilo nižjo kazen

Tako je včeraj sodnici Orjani Trunkl najprej odgovoril, da bo krivdo priznal, tožilec Boštjan Valenčič je nato predlagal sedem let in pol zapora in 24.000 evrov denarne kazni. A se je potem še zapletalo. Sodnica je povzela obtožbo, ki mu očita, da je deloval v hudodelski združbi, ki je po hudodelskem načrtu na Kosovu kupovala heroin in konopljo ter drogo prevažala v Slovenijo, Avstrijo, Nemčijo in Švico, on pa naj bi bil vodja združbe. Dogajanje, ki se nanaša nanj, je tožilstvo strnilo v 14 točk.

“Vseh teh dejanj nisem storil, vendar bom kljub temu priznal v celoti,” je dejal. Na dodatno vprašanje sodnice pa je odvrnil, da se je tako odločil, ker želi, da se postopek čim prej konča. Odvetnik mu je pojasnil, da gre za priznanje v paketu in se z njim še dodatno posvetoval. A ko ga je sodnica Trunklova začela spraševati po posameznih točkah obtožbe, se je zataknilo že pri prvem odstavku, saj očitka ni priznal. Svojo neodločnost je nato Ahmetaj pojasnil z zmedenostjo in čustvenim odzivom, saj da je prvič v postopku.

Senat se je nato umaknil na posvetovanje in sodnica je razglasila sklep, da takšnega priznanja ne more sprejeti. Obtoženi je nato vztrajal, da želi priznati že v tej fazi postopka, njegov odvetnik pa je po posvetu dejal, da bo obtoženi preklical tiste izjave, s katerimi ni hotel prevzeti odgovornosti za posamezna dejanja. “Narobe sem razumel vaše vprašanje,” je pojasnil obtoženi. S sodnico sta šla nato po vseh 14 točkah obtožbe in vsakič ji je odgovoril, da dejanje prizna. Zatrdil je še, da je bilo njegovo priznanje prostovoljno in da ga v to ni nihče prisilil.

Senat je nato po posvetu sklenil, da takšno priznanje sprejme, narok za izrek kazenske sankcije pa bo prihodnji ponedeljek.

Vračal mu je usluge

Takrat se bo nadaljevalo tudi sojenje preostali šesterici, ki se je zagovarjala včeraj. Prvi je bil na vrsti Izet Zmajli, ki naj bi bil Ahmetajeva desna roka, po obtožbi naj bi v osmih primerih pomagal pri organiziranju transporta prepovedane droge s Kosova. “Ne priznam obtožbe, z Ahmetajem se poznava že iz otroštva. Na Kosovu živiva dva ali tri kilometre narazen,” je povedal.

V Sloveniji pa sta si našla streho nad glavo v istem kraju, na Vrhniki. Ker Zmajli ne zna slovenskega jezika, mu je Ahmetaj pomagal pri prevajanju, urejanju dokumentov in iskanju stanovanja. “Usluge sem mu vračal tako, da sem mu posojal avto,” je dejal obtoženi. Na Kosovo je pogosto potoval, ker ima tam družino in poleti tam prodaja drva.

Da z očitanimi dejanji nimata nič, sta zatrdila tudi zakonca Šmid. Podobno sta se zagovarjala Zoran Musić in Goran Čeru, Jožef Mermolja pa se ni zagovarjal, zato je sodnica prebrala, kar je povedal v preiskavi po tem, ko so ga prijeli na mejnem prehodu Slovenska vas, v avtu pa našli 16,4 kilograma konoplje.

V obtožbi specializiranega tožilstva je zajetih več posameznih transportov droge iz Kosova v različne države EU. Obtoženi naj bi po obtožbi do kupcev spravili nekaj več kot 10 kilogramov heroina in več kot 60 kilogramov konoplje. Koprski kriminalisti so združbo razbili lani poleti, skupno pa so ovadili približno 30 ljudi. Nekatere kurirje so prijeli v državah, kamor so bili namenjeni z drogo.

Preiskava proti ubežniku končana

Avto mu je za pot na Kosovo priskrbel oziroma posodil 39-letni Iztok Kompara, Šempetrc, ki naj bi sodeloval z združbo, prijeli pa so ga šele januarja v Banjaluki in ga pred kratkim predali Sloveniji. Sodnica Trunkl je pojasnila, da je preiskava proti njemu končana in da je spis zdaj na tožilstvu.

Konec tedna pa so prijeli tudi 40-letnega državljana Kosova Naima Nrecaja, ki so ga februarja lani prijeli v Avstriji, ko je prevažal osem kilogramov konoplje. Z mednarodno tiralico pa iščejo še Daliborja Ridjošića, ki naj bi v posel pritegnil zakonca Šmid.

Nekateri odvetniki so predlagali, da bi se sojenje nadaljevalo, ko bo tožilstvo pripravilo obtožbo še za Komparo, saj so nekatera kazniva dejanja povezana prav z njim. Senat bo s sojenjem nadaljeval prihodnji teden, le da bo dokaze, povezane s Komparo, izvajal kasneje.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano