Vodji združbe nižja denarna kazen

Koprska okrožna sodnica je včeraj Arsima Ahmetaja, vodjo kriminalne združbe, ki je s Kosova tihotapila heroin in marihuano, obsodila na sedem let in pol zapora. Takšno kazen mu je prisodila že po predobravnavnem naroku, ki je bil marca, a se je Ahmetaj s svojim zagovornikom pritožil in višji sodniki so sodbo razveljavili. Okrožnemu sodišču pa so naložili, naj podrobneje preveri, kakšen motiv je imel obtoženi. Izgovarjal se je, da je bil v to prisiljen in da so mu grozili, a tudi v ponovnem postopku sodnice ni prepričal.

Arsima Ahmetaja je sodnica včeraj ponovno obsodila na 
sedem let in pol zapora, prisodila pa mu je bistveno nižjo 
denarno kazen. Prvič mu je prisodila 24.000 evrov, včeraj pa 
le še 3000 evrov. Foto: Tomaž Primožic/Fpa
Arsima Ahmetaja je sodnica včeraj ponovno obsodila na sedem let in pol zapora, prisodila pa mu je bistveno nižjo denarno kazen. Prvič mu je prisodila 24.000 evrov, včeraj pa le še 3000 evrov. Foto: Tomaž Primožic/Fpa

KOPER > Po obtožbi specializiranega državnega tožilstva je bil Arsim Ahmetaj, 39-letni državljan Kosova, na vrhu združbe, ki je s Kosova v Slovenijo in druge evropske države tihotapila indijsko konopljo in heroin. Združbi so zasegli dobrih deset kilogramov heroina, približno 70 kilogramov konoplje in nekaj več kot 330 gramov kokaina.

Specializirano državno tožilstvo je vložilo obtožbo proti desetim obtoženim, ki so imeli v združbi različne vloge. Doslej sta priznala le dva, Ahmetaj in še eden od kurirjev. Že na prvem predobravnavnem naroku se je Ahmetaj izgovarjal, da mu je nek moški grozil z ugrabitvijo hčerke in ga tako prisilil v posel. A mu sodnica Orjana Trunkl ni verjela. Obsodila ga je na sedem let in pol zapora in na 24.000 evrov denarne kazni.

Na sodbo pa se je pritožil odvetnik Benjamin Peternelj, ki zagovarja Ahmetaja. Višji sodniki so njegovi pritožbi delno ugodili in sodbo razveljavili, sodnici pa naložili, naj podrobneje preveri motive, ki so Ahmetaja vodili pri kaznivih dejanjih, in pretehta prisojeno denarno kazen.

Hazard naj bi mu uničil življenje

Sodišče je tako ponovilo narok za izrek kazenske sankcije, na katerem je Ahmetaj podrobneje razložil, da si je v igralnici v Suvi Reki nakopal 50.000 evrov dolga, ki mu ga je lastnik posodil po oderuških obrestih in ga prisil v posel s prepovedano drogo. “Prej sem imel urejeno življenje, uničil sem si ga v casinoju,” je poskušal sodnico prepričati obtoženi. Predlagal je, da poslušajo prisluhe njegovih pogovorov z nekaterimi vpletenimi, ki bi potrdili njegovo plat zgodbe.

To so tudi storili, a nazadnje je državna tožilka iz specializiranega tožilstva Maja Veber Šajn vztrajala, da je sedem let in pol zapora in 24.000 evrov denarne kazni primerna kazen. “Krivdo je obtoženi priznal, kar naj sodišče upošteva kot olajševalno okoliščino, tako je prispeval tudi k skrajšanju postopka,” je poudarila tožilka in hkrati dodala, da je imel Ahmetaj v združbi vodilno vlogo. Prepričana je, da dejanj po obtožbi (teh je kar 14) ni storil pod prisilo. Prisluhi so pokazali, da je prav on grozil ljudem, ki so sodelovali pri prevozih.

Odvetnik Peternelj pa je dejal, da je predlog tožilke pretiran, da bi moralo sodišče upoštevati več olajševalnih okoliščin, med drugim tudi obtoženčevo obžalovanje in opravičilo. Po njegovem mnenju so prisluhi potrdili, da je bil Ahmetaj prisiljen v posle z drogo in da je bil žrtev dolgov. Hkrati pa je združba v glavnem tihotapila konopljo, kar je po njegovih besedah manj zavržno.

“Nisem bil glavni organizator”

Ahmetaj pa je zatrdil, da je bil le posrednik in da ni bil ne kupec ne prodajalec droge. Priznal je krivdo, čeprav ves čas vztraja, da ni zagrešil vseh kaznivih dejanj, ki mu jih očita tožilstvo. “Nisem bil glavni organizator in vodja združbe,” je dodal.

A sodnice Orjane Trunkl ni prepričal. Ponovno ga je obsodila na sedem let in pol zapora, a mu je tokrat prisodila bistveno nižjo denarno kazen - 3000 evrov. V kratki obrazložitvi pa je pojasnila, da njegovemu zagovoru, da je bil prisiljen v kazniva dejanja, ne more verjeti. Saj dokazi v spisu kažejo nasprotno, zato je še vedno prepričana, da je bil njegov glavni motiv koristoljubje. “V združbi lahko sodelujejo samo ljudje, ki so zaupanja vredni, izurjeni, preverjeni in sposobni,” je zavrnila njegov zagovor. “Res pa je tudi, da je obtoženi vedel, kaj počne, spustil se je v kazniva dejanja, kar s seboj prinaša določena tveganja, saj se v njih vrtijo visoki zneski,” je še dodala sodnica.

Sodba še ni pravnomočna, Ahmetaj pa je nazadnje izjavil, da bi rad na predčasno prestajanje kazni. V koprskem priporu je od lanskega poletja, ko so kriminalisti razbili kriminalno združbo.

Sojenje ostalim članom združbe se bo nadaljevalo po sodnih počitnicah, dvema obtoženima pa se je začelo šele včeraj.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano