Vodji združbe naj bi grozili zaradi dolgov

Arsim Ahmetaj, domnevni vodja preprodajalske združbe, ki so jo kriminalisti razkrinkali pred letom dni, vztraja, da je bil v posel s prepovedano drogo prisiljen. Pred nekaj leti naj bi zaradi hazardiranja zabredel v dolgove, lastnik igralnice iz Suva Reke (na Kosovu) pa naj bi 50.000 evrov dolga od Ametaja poskušal iztržiti tako, da mu je pomagal v domnevni trgovini s prepovedano drogo. Ahmetaj naj bi mu priskrbel avtomobile, prevoznike oziroma kurirje za prepovedano drogo, vsaj tako zdaj trdi obtoženi.

Arsim Ahmetaj je na sodišču vztrajal, da so mu grozili in ga prisilili v posel s prepovedano drogo. Foto: Tomaž Primožic/Fpa
Arsim Ahmetaj je na sodišču vztrajal, da so mu grozili in ga prisilili v posel s prepovedano drogo. Foto: Tomaž Primožic/Fpa

KOPER > Arsim Ahmetaj, 39-letni državljan Kosova, naj bi bil na vrhu združbe, ki je s Kosova v Slovenijo in druge evropske države tihotapila indijsko konopljo in heroin. Združbi so zasegli dobrih deset kilogramov heroina, približno 70 kilogramov konoplje in nekaj več kot 330 gramov kokaina. Sodišče je v začetku leta razpisalo predobravnavne naroke za sedem obtoženih, pred kratkim pa še za tri.

Znova o motivih za kaznivo dejanje

Ahmetaj je bil spomladi edini, ki je krivdo po prvotnem oklevanju in bolj milostni ponudbi tožilstva priznal. Tožilstvo je kazen z desetih oziroma devetih let zapora spustilo na sedem let in pol zaporne kazni ter predlagalo 24.000 evrov denarne stranske kazni. Ahmetaj je že ob priznanju povedal, da mu je nek moški grozil z ugrabitvijo hčerke in ga tako prisilil v posel.

Senat, ki je takrat že začel soditi preostalim obtoženim, je njegovo priznanje sprejel in ga obsodil na predlagano kazen. Ahmetajev zagovornik, odvetnik Benjamin Peternelj, se je na sodbo pritožil in višje sodišče jo je nato razveljavilo. “Višji sodniki so sodbo razveljavili v tistem delu, kjer so obrazloženi razlogi za izrek kazenske sankcije,” je povzela bistvo sodbe višjih sodnikov sodnica Orjana Trunkl. Okrožnemu sodišču so naložili, da mora upoštevati nagibe oziroma motive, ki so obtoženega vodili h kaznivemu dejanju, ter ponovno pretehtati okoliščine, pomembne za določitev denarne kazni.

“Življenje sem si uničil v igralnici”

Ahmetaj je sodnici predlagal, da bi prebrali prepise pogovorov med njim in moškim, ki naj bi ga prisilil v posel. Gre za pogovore s Ferdinandom X., lastnikom igralnice v Suva Reki. Prav v igralnici naj bi si Ahmetaj nakopal 50.000 evrov dolga, ki mu jih je lastnik igralnice posodil po oderuških obrestih. “Prej sem imel urejeno življenje, uničil sem si ga v casinoju,” je poskušal sodnico prepričati obtoženi.

Ferdinand X. je hotel, da mu Ahmetaj takoj vrne denar ali pa mu priskrbi voznike za prevoz droge.

Državna tožilka iz specializiranega državnega tožilstva Maja Veber Šajn se je strinjala s prebiranjem zapisov pogovorov, saj je prepričana, da bodo ti pokazali, da Ahmetaj v posle ni bil prisiljen, ampak se je v to spustil prostovoljno. Ahmetaj je med drugim povedal, da ga je Ferdinand X. v posel začel siliti marca lani, tožilka pa ga je opozorila, da je po obtožbi prve prevoze droge s Kosova organiziral že v začetku leta, kar je tudi priznal. Kljub temu je Ahmetaj vztrajal, da se je poslov s prepovedano drogo lotil zaradi dolgov.

Bal se je za hčerko

“Grozil mi je, prisiljen sem bil v to. Starejša hčerka obiskuje srednjo šolo v Suvi Reki. Živimo v deset kilometrov oddaljenem naselju, v šolo se vozi z avtobusom. Strah me je bilo, da jo bodo ugrabili,” je pripovedoval na sodišču. Dolg je želel čim prej odplačati. Zase ga ni bilo strah: “Lahko bi me tudi ubili.”

Pojasnil je, da je bil Ferdinand X. glavni dobavitelj droge. Zanikal pa je, da je drogo dobavljal njemu. “Bil sem samo vezni člen, nisem imel nobene zveze z Nemčijo,” je Ahmetaj zanikal, da bi bil v stiku tudi s kupci prepovedane droge.

Po Ahmetajevi aretaciji so kosovski varnostni organi na njegovem domu našli še deset kilogramov konoplje. Tja naj bi jo, kot tudi druge pošiljke, prinesli Ferdinand oziroma njegovi ljudje. Obtoženi je zatrdil, da žena z drogo ni imela nobene povezave. Povedal ji je samo, da je torba pod stopniščem. Dodal je še, da je ni mogel odpeljati s Kosova. Ni pa odgovoril na vprašanje, ali sta kaj govorila tudi o tem, da bi bili v nevarnosti.

Prav tako ni pojasnil, kdaj bi s prevozi droge odplačal domnevni dolg. Narok se bo nadaljeval sredi julija, ko naj bi brali prepise pogovorov, ki naj bi potrdili Ahmetajeve izjave. Včeraj pa se je na sodišču s poslušanjem prisluhov nadaljevalo sojenje soobtoženim v tej zadevi. Obravnava se bo nadaljevala čez dva tedna. SIJAN PRETNAR


Najbolj brano