Voda v prostorih tudi dva metra visoko (foto)

Približno 90 gasilcev je v nedeljo posredovalo na skoraj 90 lokacijah v Izoli, ki je bila zaradi poznopopoldanskega neurja z močnimi padavinami pod vodo. Najhuje je bilo v starem mestnem jedru in Livadah, največjo poplavo pa so imeli v hotelu Heliaetum v San Simonu, kjer je voda segala do skoraj dveh metrov višine. Zaradi poplave so morali nekateri vrtčevski otroci in šolarji danes ostati doma. Poplavljalo je tudi na območju Markovca in Strunjana, kjer so domačini poprijeli za metle, krpe in lopate že tretjič v štirih letih.

Vrtec Mavrica, enota Školjka Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Vrtec Mavrica, enota Školjka Foto: Tomaž Primožič/Fpa

IZOLA > Nedeljsko neurje z močnimi padavinami se je v Istri razbesnelo po 17. uri. Malo pred 18. uro so se v izolsko gasilsko društvo vsuli klici na pomoč zaradi poplavljenih kletnih prostorov, največ iz Livad, pa tudi iz starega dela mesta in z zaledja. Izolski gasilci so organizirali štab, na pomoč so jim prihiteli kolegi iz vseh treh istrskih gasilskih zvez, izolske, koprske in piranske. “Na terenu je bilo približno 90 gasilcev s 24 vozili. Delali smo vse do 2. ure ponoči,” je povedal vodja štaba in predsednik PGD Izola Matija Morato.

Prvo intervencijo so gasilci opravili v Skladiščni ulici 8, nato so se vsuli klici na pomoč z vseh koncev Izole, je dejal poveljnik Gasilske zveze Izola Albert Godnič. Reševali so 87 poplavljenih objektov, tri plazove in požar v Univerzitetnem kampusu Livade. “Doslej se še ni zgodilo, da bi se morali odzvati na toliko različnih lokacijah hkrati,” so poudarili izolski gasilci.

Kdaj so nazadnje v Izoli zabeležili tako veliko količino padavin? “Ob prehodu hladne fronte prek Slovenije 22. oktobra so zlasti popoldne nastajale nevihte, ki so jih spremljali tudi močnejši nalivi. Najmočnejši naliv je bil zabeležen v slovenski Istri, kjer je v dveh urah padlo tudi več kot 50 mm dežja. Na samodejni ekološko-meteorološki postaji Koper Markovec smo v 145 minutah izmerili 87 milimetrov (litrov na kvadratni meter) dežja. V obdobju najhujšega naliva, ki je trajal od 16.50 do 17.45, pa 69 mm dežja. Zaradi precejšnjih krajevnih razlik je mogoče, da je kje v Istri padlo prek 100 mm dežja v manj kot dveh urah, saj je mreža merilnih postaj preredka, da bi zaznala največji ekstrem. Po omenjenih podatkih z Markovca in na podlagi dolgoletnih meritev na portoroškem letališču sklepamo, da je bila povratna doba za celoten naliv (87 mm v 145 minutah) približno 25 let, za jedro naliva (69 mm v 55 minutah) pa približno 50 let. Povratna doba je statistična mera za pogostost dogodka; naliv s povratno dobo 50 let pomeni, da takšen ali še močnejši dogodek nastopi povprečno enkrat na 50 let,” je za izolsko občino povedal Gregor Vertačnik iz Ministrstva za okolje in prostor.

Kot reka je drlo po glavni cesti pri avtokampu Jadranka (drlo je tudi iz bližnjega hudournika Morer), v Hotelu Marina je zalilo recepcijo. Poplavljeno je bilo Sončno nabrežje, promenada pred stavbo občinske uprave, Ljubljanska ulica in ulice, ki se stekajo nanjo (Istrska, Ribiška, Ob stolpu), krožišče na Trgu republike, Drevored 1. Maja, Cankarjev drevored ... Zaradi manjših usadov in plazov je bilo zaprtih več lokalnih cest. Večina je bila včeraj dopoldne že očiščenih in znova prevoznih.

Od nedelje zvečer do skoraj 4. ure zjutraj je bilo v Izoli na terenu tudi 31 delavcev Komunale. Po njihovih ocenah je bilo hudo v Livadah, še najbolj v Ulici Zvonimira Miloša, v središču mesta, ob cesti proti Šaredu, ob cesti za staro Jagodje in v Jagodju, kjer je poplavil hudournik.

V izolski Komunali so okrepili ekipe, ki se odzivajo na klice občanov, ki prosijo za odvoz kosovnih odpadkov. Danes bodo tudi podaljšali delovni dan. Na voljo so na številkah 05/663-49-50, 05/663-49-36, 05/663-49-71 in 05/663-49-72 in na elektronskem naslovu odvozi@komunala-izola.si. Če kdo ne bo prišel na vrsto danes, bo zabojnik prejel jutri. Prednost imajo vrtci in šole. Komunala je okrepila tudi ekipo v zbirnem centru.

Še nekaj intervencij so gasilci opravili danes zjutraj, ko se je razgalilo razdejanje, ki ga je za seboj pustilo neurje. Povsod po Izoli so domačini, komunalni delavci in zaposleni z metlami in cevmi za zalivanje čistili z blatom zamazana dvorišča, ulice, kleti, stanovanjske in poslovne prostore.

Starši otrok, ki obiskujejo enoto Školjka Vrtca Mavrica ob izolskem zdravstvenem domu, so morali danes za svoje malčke poiskati drugo varstvo. “Česa takšnega še nismo doživeli,” je povedala ravnateljica Suzana Božič. “O poplavi nas je obvestil hišnik, ki je ob nalivu preveril svoje prostore, kjer običajno zamaka. Opazil je, da curlja tudi iz prostorov vrtca. Ko je odprl vrata, je voda pridrla ven kot reka,” je opisala.

V prostore vrtca je voda pritekla z igrišča ob njem. Pohištvo so rešili zahvaljujoč nočni intervenciji. V eno od igralnic so na plan butnile fekalije. Prostore vrtca so morali ne le očistiti, temveč tudi razkužiti. V Školjki zaradi odprave posledic poplave niti jutri ne bodo mogli sprejeti otrok v varstvo.

Tudi v bližnji šoli z italijanskim učnim jezikom Dante Alighieri in vrtcu L' Aquilone so danes čistili razdejanje po poplavi. Voda je zalila dvanajst učilnic, pisarno in garderobo. Popolnoma je preplavila jedilnico, telovadnico, kuhinjo in pralnico. Telovadnica je zdaj neuporabna, saj je talna obloga prepojena z vodo in uničena. Ravnateljica Simona Angelini ocenjuje, da je na šoli škode za 100.000 evrov. Objekt je star približno 20 let in Angelinijeva ugotavlja, da so se v tem primeru pokazali dotrajanost strehe in oken ter da ni prave toplotne izolacije.

Metle so vihteli tudi drugod po Izoli. Čistili so že ponoči in vsakdo je pripomnil, da tako hudo še ni bilo. Vendar jih dobra volja kljub vsemu ni zapustila. “Kuhamo kavico, pečemo rogljičke in delimo nasmehe. Življenje gre naprej,” je dejal gostinec iz slaščičarne Diana ob parku Pietro Coppo. “Na srečo nobeno življenje ni bilo ogroženo,” potrjuje Godnič.

Do skoraj dveh metrov višine je segala voda v kletnih prostorih hotela Haliaetum v San Simonu. “Tam smo izčrpali največ vode, približno 600 kubičnih metrov,” je ocenil direktor Javnega zavoda Gasilska brigada Koper Denis Glavina. Koprski gasilci, na terenu jih je bilo okrog 30, so največ intervencij opravili prav v Izoli. Prva intervencija je bila ob 17.30, zadnja ob 00.24. “Posredovali smo približno 30-krat, večinoma smo črpali vodo iz poplavljenih objektov. Nekaj je bilo tudi intervencij zaradi iskrenja na električnih napeljavah. Ker je voda zalila elektro omarice, je prišlo do iskrenja in napeljava je zagorela,” je pojasnil Glavina.

“Goste nameščamo v hotel Mirta, kjer bomo poskrbeli, da njihovo bivanje ne bo moteno,” pa je nedvoumna Petra Baruca iz službe za korporacijsko komuniciranje Hotelov Bernardin. Med šestimi objekti v San Simonu je neurje večjo škodo povzročilo v hotelu Halietum, kjer sta voda in blato zalila kletne prostore, poškodovalo je tudi streho depandanse Korala. Od nedelje tam poteka odprava škode na strojnih in elektro inštalacijah, čiščenje in izsuševanje prostorov.

Glavni razlog za poplave je bil močan naliv s točo, ki je z ogromno količino odpadlega vejevja, listja, lubja in zemlje zamašil večji del odtočnih jaškov, ki zaradi tega niso uspeli požirati tolikšne količine padavinske vode, ugotavljajo v izolski občinski upravi. “Sistem meteorne kanalizacije je v Izoli vseskozi deloval brezhibno, tudi med neurjem, kar smo zagotavljali z dežurno ekipo, ki je bila na črpališču pri ladjedelnici, glavnem črpališču za fekalne in meteorne odpadne vode,” zatrjuje direktor Komunale Denis Bele. Poudarja, da je v Izoli šlo za stoletne padavine, tudi več kot 100 litrov na kvadratni meter, kar je več od dvomesečnega povprečja. Vse te količine so padle v vsega skupaj uri in pol. Zaradi tega se je v meteornih ceveh ustvaril močan pritisk, tako da je ponekod dvigovalo jaške. “Kmalu potem ko je nehalo deževati, je voda začela odtekati. Če bi bil sistem slabo vzdrževan, se to ne bi zgodilo,” meni Bele.

Obseg škode ni znan, podrobnejšo analizo bodo naredili v prihodnjih dneh.

Pod vodo so bili tudi ponekod na Markovcu. Z Markovega hriba sta voda in blato tekla proti Žusterni. Voda je drla po cestah in ulicah in vdrla v nekatere hiše. “Ponekod so v pritličju, kleteh in drugih nižjih prostorih imeli deset do 15 centimetrov vode,” je povedal Denis Glavina iz koprske gasilske brigade.

Znova, že tretjič v štirih letih, je poplavilo tudi središče Strunjana. Voda je zalila prostore tamkajšnje gostilne in nekaterih okoliških hiš. Najhuje je bilo na drugi strani glavne ceste ob potoku Roja, kjer živi Rado Ovčar z ženo in dveletno hčerkico. “Katastrofa,” je zmajeval z glavo, ko nam je razkazoval uničeno okolico hiše in dobršen del notranjosti, ki so jo pravkar opremili z novim pohištvom. “Poglejte, kako je drla voda,” nam je njegova soproga Klavdija kazala posnetek notranjih stopnic, po katerih je v potoku tekla voda, ter fotografije z blatom prepojenih tal otroške sobe.

“To se je zgodilo v trenutku! V dveh minutah je voda v grabnu zrasla najmanj za meter,” je zgroženo pripovedovala. “Tako silovito je tekla, da niti škarpa, ki sem jo zgradil tu zadaj, ni pomagala. Poglejte, še kontejner je premaknilo,” je dodal njen soprog in pokazal na velik, nekaj ton težek zabojnik, ki ga je sila vode premaknila z mesta za približno deset metrov.

ILONA DOLENC

MIRJANA CERIN


Najbolj brano