Vlomilci pri portoroškem zobozdravniku

Po tem ko so prejšnji teden policisti preiskovali vloma v sežansko veterinarsko ambulanto in ambulante sežanskega zdravstvenega doma v Divači, se je na seznam podobnih primorskih primerov uvrstil še vlom v portoroško zobno ambulanto. Tatovi so tudi v tem primeru udarili v zavetju noči, kaj vse so odnesli s seboj, pa so včeraj še ugotavljali. Po prvih ocenah so ukradli za več deset tisoč evrov opreme.

Pred slabim letom so nepridipravi vlomili v novogoriške 
zobozdravstvene ambulante, v zadnjem času pa so  se 
podobni primeri zgodili vse od Sežane do Portoroža.  Foto: Leo Caharija
Pred slabim letom so nepridipravi vlomili v novogoriške zobozdravstvene ambulante, v zadnjem času pa so se podobni primeri zgodili vse od Sežane do Portoroža.  Foto: Leo Caharija

PORTOROŽ > “Ponoči so vlomili v ambulanto in ukradli manjšo opremo, ki se jo da brez težav odnesti,” je povedal Sebastijan Domajnko iz zobozdravstvene ambulante Marident, ki ima sedež v stavbi Splošne plovbe v Portorožu. Včeraj je bila ambulanta zaprta, paciente so morali prenaročiti. Upajo, da bodo serviserji aparature danes že usposobili in da bodo popoldne že lahko sprejemali paciente.

V ponedeljek so ambulanto zapustili okoli 20. ure, včeraj zjutraj, malo po 7. uri, pa so ugotovili, da je nekdo skozi okno vlomil v njihove prostore, čeprav je stavba tehnično varovana in je tam tudi varnostnik. A kot pravi Domajnko, ni ponoči nihče nič opazil. Po prvi oceni so jim tatovi povzročili za približno 40.000 evrov škode, včeraj so seznam ukradenih stvari še dopolnjevali, saj so sproti ugotavljali, da je izginilo še kaj. Poleg opreme (tudi delov zobozdravstvenega stola) so tatovi odnesli še nekaj anestetikov in kovčkov za reanimacijo. Dodatno škodo pa so jim povzročili tudi pri demontaži opreme. V časovni stiski so nekatere dele aparatur dobesedno potrgali in tako povzročili škodo tudi na tistem, kar je ostalo.

“Ni prijetno,” je na to, kar se jim je zgodilo, dejal Domajnko. Glede na podobne tatvine, ki so se zvrstile v zadnjem obdobju, domneva, da se je vzpostavil nek trg s temi dobrinami. Gre za namensko opremo, ki je ne uporablja širši krog uporabnikov. Verjetno tatovi delajo po naročilu, ko se na trgu pojavi potreba po takšni opremi. Da bi se ukradene aparature pojavile v kakšni slovenski ambulanti, je malo verjetno. Domajnko domneva, da gre takšen plen verjetno v tujino. Gre za univerzalne nasadne inštrumente, standardizirano opremo, ki je enaka po vsem svetu. Aparature imajo serijske številke in so sledljive, poleg tega pa slovensko območje “pokriva” le nekaj specializiranih serviserjev, ki bi verjetno takoj odkrili kaj sumljivega.

Policisti za storilci še poizvedujejo, prav tako preiskujejo podobna vloma, ki sta se pred tednom dni zgodila v Sežani in Divači.

Pred tednom dni v Sežani in Divači

Neznanci so v noči na minulo sredo vlomili v divaške ambulante ter odnesli aparature, medicinske pripomočke in nekaj zdravil. Bili so v zobozdravstveni in splošni ambulanti, pa tudi v prostorih zobne tehnike. Iz zobne ambulante so med drugim ukradli dele zobozdravstvenega stola in ga tako onesposobili. Iz te ambulante in iz prostorov zobne tehnike so odnesli še veliko materiala in pripomočkov, iz splošne ambulante pa EKG in več drugih aparatur.

V divaških ambulantah so se pred prejšnjim tednom srečevali z manjšimi tatvinami, pred leti je k njim osemkrat vdrl vlomilec, ki je kradel zdravila.

Dan pred tem so neznanci vlomili v sežansko veterinarsko ambulanto. Rajko Fabbro, vodja veterinarske ambulante v Sežani, je povedal, da so tatovi odnesli napravo za analizo krvi, rentgen, inhalacijske naprave. Izginila so tudi zdravila, ki jih veterinarji uporabljajo pri zdravljenju konj. Tatovi so vedeli, po kaj so prišli, so nam povedali v veterinarski ambulanti. Škodo so v obeh primerih merili v več deset tisoč evrih.

Niso bili odvisniki

Podobna vloma sta se pred približno letom dni zgodila v veterinarskih ambulantah v Novi Gorici in Izoli, od koder so prav tako odnesli aparature in različne pripomočke. Marca lani pa so tatovi obiskali novogoriški zobozdravstveni dom, kjer so najprej pomislili, da so k njim znova vlomili odvisniki od prepovedanih drog, a so ugotovili, da niso vzeli zdravil, temveč da so iz treh ambulant odnesli zobozdravniško opremo, naprave in instrumente. Pri vseh tatvinah opreme je vse kazalo na to, da gre za organizirano skupino tatov.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano