Vlomijo v manj kot petih minutah

“Storilci so vedno bolje organizirani, opremljeni z visoko tehnološkimi napravami, komunicirajo z omrežnimi povezavami in svoje delo opravijo profesionalno,” je pred dnevi poudaril vodja kranjskih kriminalistov Boštjan Lindav. Pred viškom poletne sezone policija svetuje, kako se obvarovati pred vlomilci.

SLOVENIJA > V stanovanja, ki si jih izberejo za tarče, vlomilci najpogosteje vstopajo tako, da vlomijo ključavnico, z močnejšo kovinsko palico na vzvod ukrivijo vratno krilo in okno ali pa preprosto razbijejo okno. Okna so dejansko najšibkejše točke naših stanovanj, sledijo jim balkonska, hišna in garažna vrata. Za premagovanje običajnih vrat ali oken vlomilci potrebujejo manj kot pet minut, če jim s kakšnim priprtim oknom olajšamo delo, pa še manj.

Kot ugotavljajo policisti, se vlomilci ne bojijo sosedov in spuščenih rolet, odganjajo pa jih alarmi, protivlomna vrata, varnostna stekla in preprosta senzorska luč. Včasih lahko pomaga le nalepka, da je hiša varovana.

Storilci ne vlamljajo na slepo, ampak si svojo tarčo prej ogledajo, včasih tudi pristopijo, pozvonijo in pokljukajo na hišna vrata, o stanovalcih v hiši povprašajo sosede, nekateri ugotovijo celo identiteto stanujočih in jih spremljajo tudi prek facebooka, twitterja ali drugih omrežij.

Slabši uničijo več

Bolj izkušeni vlomilci delajo z boljšo “opremo”, s katero povzročajo manj škode in za seboj puščajo manj sledi. Tisti z manj izkušnjami povzročajo več škode in puščajo več sledi. Prvi kradejo predvsem dragocenosti in denar, drugi pa vse, kar se jim zdi vredno, od tehnične opreme do denarja. Vlomilci ukradejo iz stanovanja toliko, kolikor časa imajo za to. Znani so tudi primeri, ko so storilci stanovanje skoraj popolnoma izpraznili. Kradli so podnevi, sosedom pa so se zlagali, da se njihovi sosedje selijo in da so sami delavci selitvenega servisa.

Da bi se izognili takim obiskom, policija svetuje, naj lastniki stanovanj in hiš dosledno zaklepajo vrata in zapirajo okna, svoje nepremičnine opremijo z alarmnimi napravami, protivlomnimi vrati in kamerami, pazijo na svoje ključe in če jih izgubijo, zamenjajo ključavnico, velike dragocenosti pa shranjujejo v sefih.

Kamenje odganja tatove

O svoji odsotnosti naj ne obveščajo prijateljev po internetu, ne puščajo sporočil na telefonskih tajnicah, sosedom pa je vseeno modro povedati, kam se odpravljajo in za koliko časa. Sosedje lahko poskrbijo tudi za to, da je videti, kot da je v stanovanju ali hiši nekdo doma. Redno lahko praznijo poštni nabiralnik, dvigujejo rolete, zvečer včasih prižgejo luči ...

Čeprav večina misli, da visoke ograje povečajo varnost stanovalcev, te tudi zakrivajo tatove, ko jih ob odsotnosti domačinov preplezajo. Po izkušnjah policije je bolje, če je ograja nizka, če so za ograjo posajene visoke bodeče rože ali če je okrog hiše posuto drobno kamenje, po katerem vlomilci ne morejo tako neslišno hoditi kot, denimo, po travi. Če pa kljub vsemu domačini opazijo, da je nekdo vlomil, policija svetuje, naj sami ne vstopajo v prostor, ker s tem uničujejo njihove sledi.

DANIJEL CEK


Najbolj brano