Višji sodniki potrdili kazen

Višje sodišče v Ljubljani je potrdilo pogojno denarno kazen za upokojenega polkovnika Srečka Lisjaka zaradi žaljive izjave na račun Draga Kosmača in Julija Levpuščka v zvezi z dogodki iz osamosvojitvene vojne.

Srečko Lisjak Foto: STA
Srečko Lisjak Foto: STA

LJUBLJANA > Okrožno sodišče v Ljubljani je februarja letos nekdanjega predsednika Zveze veteranov vojne za Slovenijo Srečka Lisjaka iz Kojskega obsodilo zaradi izjave v Primorskih novicah iz oktobra 2008, s katero se je odzval na pričevanja Draga Kosmača in Julija Levpuščka.

“Zaradi lažjega razumevanja bom bojno delovanje primerjal s športno tekmo. To pomeni, da boj za zmago poteka na igrišču, ne pa z vpitjem na tribunah. Za udeležbo na igrišču pa potrebuješ znanje, nalogo, taktiko, hotenje, pogum in potrebno opremo. Vsega tega omenjena gospoda nista imela ne tedaj in ne sedaj,” so zapisal Lisjak, sodišče pa je presodilo, da so bile te besede žaljive in neresnične.

Obsojen je bil na pogojno denarno kazen v višini 1184 evrov, vendar mu je ne bo treba plačati, če leto dni po pravnomočnosti sodbe ne bo zagrešil novega kaznivega dejanja. Bo pa moral plačati sodne stroške v višini približno 5000 evrov.

Lisjak prišel po predaji JLA

Kot smo že poročali, so (sodni) spor med trojico zanetili pred šestimi leti v Parku vojaške zgodovine (PVZ) v Pivki, kjer so razstavili tank T-55 in vse zasluge za osvoboditev Rožne Doline pripisali osemčlanski skupini 6. pokrajinskega štaba TO Severnoprimorske pokrajine pod poveljstvom majorja Lisjaka.

Na nepriznavanje resnice o dogodkih iz osamosvojitve, v katerih so pomembno vlogo odigrale tudi enote takratne milice in civilisti, sta nato v PN opozorila Kosmač in Levpušček. Kosmač je bil namreč tisti, ki je leta 1991 v Rožni Dolini razorožil in zajel 90 vojakov JLA, kar je razvidno iz videoposnetkov. Lisjakovi možje so na plan prikorakali osem minut po tem, ko je bilo že vsega konec.

Podobno se je zgodilo tudi v Vrtojbi, kjer so se jugoslovanski vojaki predali Levpuščku.

Na njuno pripovedovanje se je nato odzval Lisjak z izjavo za javnost, za katero sta nasprotnika ocenila, da je žaljiva. Reševanje spora se je preselilo na sodišče.

Višje sodišče je pred dnevi potrdilo odločitev prvostopenjskega sodišča in poudarilo, da Kosmač in Levpušček nista dala Lisjaku nobenega povoda za zaničevanje.

“Ključni trditvi sta bili, da so se vojaki predali njima in, da naj se takšno ravnanje zasebnih tožilcev tudi ustrezno zgodovinsko zabeleži,” so opozorili sodniki.

Glede na to, da je bila Lisjakova izjava podana pisno, je bila bistveno bolj premišljena in pretehtana. “Obtoženi bi lahko odklonil odgovor, ker pa se je zanj odločil, ne bi smel z negativno predstavo preseči mejo dopustnega in bi se moral držati kulturne ravni občevanja in resne kritike, ki se pričakuje in tudi zahtev v (neizvanih) dialogih, vse z namenom preprečevanja erozije moralnih vrednot, ki naj vendarle veljajo v strpni družbi,” so še poudarili sodniki.

Za pravilen opis dogodkov

Kosmač in Levpušček sta z razsodbo zadovoljna, nekoliko ju je razočaral le postopek, ki se je na sodišču vlekel več kot pet let.

“Zadovoljna sva, da nama je sodišče dalo prav, ko poudarjava, da se dogodki na mejnih prehodih prikazujejo neresnično. Vse od osamosvojitve za svoja dejanja nisva dobila zasluženih priznanj, ker so si jih pač prilastili drugi. Upam, da bodo tokrat tudi mediji 'pravičnejši' in bodo poskrbeli za pravilen opis dogodkov iz tistega časa. Tudi v PVZ, kjer so dogodki predstavljeni napačno in kljub najinemu opozorilu na to, odgovorni v muzeju tega še niso popravili. Skrajni čas bi že bil, da to storijo, saj je vodja parka Janko Boštjančič z vsem zelo dobro seznanjen. Skratka, upam, da  se bodo dogodki postavili na pravo mesto,” pravi Kosmač.

“Sodišče je razsodilo in s tem je zgodba zame zaključena,” pa je bil v komentarju na razsodbo kratek Lisjak.

Kosmač in Levpušček sicer napovedujeta še odškodninsko tožbo z zahtevo po preklicu sporne izjave.

LORI FERKO


Najbolj brano