Višji sodniki potrdili 26 let zapora za umor dekleta v Zlatoličju

Višji sodniki so po poročanju Slovenskih novic potrdili sodbo mariborskega okrožnega sodišča, kjer so lanskega septembra zaradi umora študentke Jasmine Trčko v lokalu v Zlatoličju na 26 let zapora obsodili 31-letnega Matjaža Debeljaka iz Brunšvika. Najstrožja zaporna kazen, ki so jo lani izrekla slovenska sodišča, je tako postala pravnomočna.

 Foto: Srdjan Zivulovic
Foto: Srdjan Zivulovic

MARIBOR > Debeljak je sicer septembra lani na predobravnavnem naroku prikimal očitkom iz obtožnice, da je 18. junija zvečer v gostinskem lokalu v Zlatoličju na grozovit in zahrbten način umoril mlado natakarico. Z nožem jo je napadel, ko je bila obrnjena stran od njega, in ji prizadejal kar 41 vbodnih ran, zaradi katerih je na kraju zločina umrla.

V sklepni besedi je Debeljak dejanje obžaloval. Najprej se je opravičil svojcem umrlega dekleta, nato pa še svoji družini, ker je s svojim dejanjem tudi njim povzročil ogromno gorja. Kaj ga je vodilo v to dejanje, ni povedal, po ocenah kriminalistov pa je zločinu botrovalo ljubosumje oziroma neuslišana ljubezen.

Okrožna sodnica Andreja Lukeš je pri izreku kazni v celoti sledila predlogu tožilstva, ki je terjalo kazen 26 let zapora. Kot je dejala, je že tožilstvo kot olajševalno okoliščino upoštevalo dejstvo, da obtoženi doslej še ni bil kaznovan. Za kaznivo dejanje umora je namreč predpisana kazen do 30 let zapora.

Kot še poročajo Slovenske novice, sta se Debeljak in njegova odvetnica Mojca Veljkovič pritožila glede edine stvari, ki je v primeru priznanja krivde dovoljena, to je višina kazni. Višji sodniki pritožbi niso ugodili in so Debeljaku potrdili 26-letno zaporno kazen.

STA


Najbolj brano