Višje sodišče zavrnilo Janševo pritožbo v tožbi proti Delu in Borisu Ježu

Višje sodišče je potrdilo prvostopenjsko sodbo okrajnega sodišča, po kateri je Janez Janša izgubil tožbo proti časopisni hiši Delo in njenemu novinarju Borisu Ježu. Ta naj bi ga v kolumni politično in osebno diskreditiral, za kar je Janša zahteval odškodnino. Janša mora plačati tudi stroške postopka, piše današnje Delo.

Višje sodišče je potrdilo prvostopenjsko sodbo okrajnega sodišča, po kateri je Janez Janša izgubil tožbo proti časopisni hiši Delo in njenemu novinarju Borisu Ježu. Foto: STA
Višje sodišče je potrdilo prvostopenjsko sodbo okrajnega sodišča, po kateri je Janez Janša izgubil tožbo proti časopisni hiši Delo in njenemu novinarju Borisu Ježu. Foto: STA

LJUBLJANA > Tožbo je Janša vložil zaradi Ježeve kolumne z naslovom Zgodovine se ne dela po nočnih sanjah, objavljene 25. septembra 2010 v Delovi Sobotni prilogi. V njej je avtor med drugim pisal o predlogu, da bo ob 20. obletnici plebiscita ustanovljeno Združenje veteranov slovenske osamosvojitve.

Jež je med drugim zapisal, da "se Janša kobaca še k 20. obletnici plebiscita", da naj bi "Janša osamosvojitveno vojno vodil za računalniškimi zasloni" in da "si pripisuje zasluge za plebiscit, ki mu ne pripadajo". Po Janševih navedbah so bile Ježeve besede namenjene osebni in politični diskreditaciji, tožbo pa je vložil tudi zaradi ponosa na svojo vlogo v času osamosvajanja.

Zaradi posega v osebnostne pravice ter čast in dobro ime je Janša od časopisne hiše zahteval 5000 evrov, prvostopenjsko sodišče pa je njegovo zahtevo zavrnilo. V obrazložitvi je med drugim zapisalo, da je Janša javna osebnost, kar pomeni, da je dolžan trpeti večje posege v svojo zasebnost, poročanje o njegovem političnem delovanju in izražanje nestrinjanja.

Višji sodniki pa so v obrazložitvi zavrnitve pritožbe med drugim zapisali, da je avtor kolumne svoje mnenje izrazil s svojim specifičnim, satiričnim slogom pisanja. Že na začetku branja prispevka v okviru rubrike Bodice bralec ne more spregledati, da je vsebina člankov pisanje, ki zbode, je menilo višje sodišče.

STA


Najbolj brano