Višje sodišče potrdilo obsodbo Boštjana M. Turka zaradi razžalitve Pirjevca

Višje sodišče je potrdilo sodbo, s katero je ljubljansko okrožno sodišče septembra lani na dva meseca zapora pogojno s preizkusno dobo dveh let obsodilo kolumnista Boštjana M. Turka. Ta je po mnenju sodišča v kolumni z naslovom Referenti in renegati razžalil zgodovinarja Jožeta Pirjevca, pišeta Dnevnik in Delo. Plačati mora tudi stroške postopka.

Jože Pirjevec Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Jože Pirjevec Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Kolumna je izšla v reviji Reporter 13. junija 2011, Boštjan M. Turk pa je v njej zatrdil, da je Jože Pirjevec v svoji knjigi Tito in tovariši zapisal tudi: “Ob tem sem tudi sam preživel neke vrste psihoanalitično seanso, saj sem spremenil ime iz Giuseppe Pierazzi, kar sem bil dotlej, v Jože Pirjevec, kar sem od te knjige dalje.”

Turk je napisal, da je “Pirjevec stopil v nenavaden tip renegatstva: svoje ime je poitalijančil, čeprav za to niso obstajali nobeni zunanji razlogi ali pritiski. Storil je nasprotno od tega, kar je s primorskimi Slovenci počel fašizem. Enainpetdeset let po požigu Narodnega doma v Trstu je objavil eno svojih del in ga suvereno podpisal z Giuseppe Pierazzi. Na svojem zgledu je tako potrdil pravilnost fašistične raznarodovalne politike.”

Turk je v svojem zagovoru pred okrožnim sodiščem povedal, da nikakor ni nameraval žaliti Pirjevca. O spornem članku je dejal, da ni šlo za diskvalifikacijo Pirjevca.

Pooblaščenec Pirjevca pa je povedal, da je problematična predvsem primerjava s fašistično raznarodovalno politiko, saj je splošno znano, da fašisti niso le poitalijančevali Slovencev, ampak so jih tudi fizično iztrebljali, zato je kakršnokoli poimenovanje primorskih Slovencev za renegate najmanj nespodobno pa tudi protipravno.

Višje sodišče se je po navedbah Dela strinjalo, da je Pirjevec javna oseba in da so v tem primeru meje kritike širše, a pravica svobode do izražanja kljub temu ni neomejena. Po mnenju sodnikov Turk ni imel razloga utemeljeno verjeti, da je Pirjevec svoje ime poitalijančil.

STA


Najbolj brano