Višje sodišče Goršetu v primeru Hidro znižalo kazen

Koprsko višje sodišče je delno ugodilo pritožbi suspendiranega stečajnega upravitelja Braneta Goršeta in mu v primeru Hidro Koper zaporno kazen z 10 let skrajšalo na šest let.

Brane Gorše Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Brane Gorše Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > A Brane Gorše mora še vedno vrniti 2,2 milijona evrov protipravno pridobljene koristi, poroča Žurnal24.

Koprsko okrožno sodišče je aprila letos Goršeta spoznalo za krivega poslovne goljufije, zlorabe položaja in pranja denarja. Obsodilo ga je na 10 let zaporne kazni in pet let prepovedi opravljanja funkcije. Poleg vračila 2,2 milijona evrov protipravno pridobljene koristi mu je takrat prisodilo tudi stransko denarno kazen v višini nekaj manj kot 50.000 evrov.

Spletni medij poroča, da je višje sodišče v Kopru upoštevalo njegove argumente, da mu tožilstvo ni uspelo dokazati očitanih poslovnih goljufij in prav tako ne nekaterih dejanj zlorabe položaja.

Po oceni višjih sodnikov denimo tožilstvu ni uspelo dokazati, da naj bi Gorše neupravičeno prejel nagrado za svoje delo oziroma vodenje stečajnega postopka.

Goršetov zagovornik Mitja Jelenič Novak je za Žurnal24 povedal, da je bila sodba po pritožbi spremenjena v pomembnem delu, zato je zadovoljen. “V delu, kjer pa s pritožbo nismo uspeli, pa bomo vložili zahtevo za varstvo zakonitosti na vrhovno sodišče,” je napovedal.

Tudi višje sodišče namreč vztraja, da mora vrniti za 2,2 milijona evrov premoženja, kolikor si je po njihovi oceni pridobil nezakonito.

Goršetovim bo zdaj, ko je sodba pravnomočna, država lahko zasegla del premoženja, med drugim tudi obmorsko vilo na Crvenem vrhu v bližini Savudrije. Sodišče je Goršetu ob aprilskem izreku obsodbe premoženje začasno zamrznilo. S tem premoženjem bodo namreč zdaj lahko odplačali del škode, ki je bila po oceni sodišča zaradi Goršetovega vodenja stečaja povzročena upnikom podjetja Hidro Koper.

To ni prvi uspeh Goršeta pri pritožbah na višje sodišče. Aprila lani ga je ljubljansko okrožno sodišče spoznalo krivega zlorabe položaja pri vodenju stečajnega postopka HKS Sicure in ga obsodilo na štiri leta zaporne kazni. Višje sodišče v Ljubljani ga je aprila letos nato oprostilo in sodbo prvostopenjskega sodišča razveljavilo.

STA


Najbolj brano