Virus je rešil avstrijska pilota

Avstrijska pilota sta s Pipistrelovim ultralahkim letalom v soboto popoldne nad Bovcem priletela v oblak, očitno izgubila orientacijo in pikirala proti tlom, dokler zaradi hitrosti letalu nista odpadli krili in vetrobransko steklo. K sreči je imelo letalo reševalno padalo, s katerim sta čez nekaj minut varno pristala na travniku ob Bovcu. Že takoj v soboto sta naročila novo letalo.

Letalo je s pomočjo padala varno pristalo na travniku pod 
Bovcem. Foto: Pgd Bovec
Letalo je s pomočjo padala varno pristalo na travniku pod Bovcem. Foto: Pgd Bovec

BOVEC > V soboto popoldan sta avstrijska državljana, stara 80 in 61 let, s Pipistrelovim ultralahkim enomotornim letalom virus letala iz Benetk proti Avstriji. Nekje nad Bovcem sta očitno priletela v oblake, nato pa so domačini slišali pok in čez nekaj sekund videli letalo, kako počasi pada obešeno za padalo. Eden od očividcev je celo poklical na 112 in povedal, da gleda, kako letalo pada proti tlom.

Čez nekaj trenutkov je bil trup letala z repom vred na tleh, padalo je obležalo nekaj deset metrov stran, iz kabine pa sta se spravila avstrijska pilota, presrečna, da sta živa. Na prizorišče so prihiteli bovški gasilci in policisti, ki so zavarovali kraj nesreče, zvečer pa naj bi že prišli tudi preiskovalci letalskih nesreč. Ti bodo, kot običajno, šele čez mesece povedali, kaj se je zgodilo.

Lastnik ajdovskega podjetja Pipistrel Ivo Boscarol pa nam je že včeraj pojasnil, kaj se je verjetno zgodilo v zraku. Poudaril je, da ultralahka letala lahko varno letijo le do 20 odstotkov prekoračene najvišje dovoljene hitrosti. “Potem pa se razletijo. Ob normalnem letenju je praktično nemogoče preseči varnostne faktorje, v ekstremnih situacijah, ko pilot letala ne upravlja več, pa se to lahko zgodi,” je povedal.

Piloti z ultralahkimi letali ne smejo leteti v oblakih, ker taka letala nimajo instrumentov za letenje v oblakih. “V oblaku je podobno kot v snegu pod plazom. Človeški senzorji ne zaznavajo več, kam letimo, in lahko se zgodi, da letalo leti z nosom navzdol,” pravi Boscarol in trdi, da se je nad Bovcem zgodilo prav to.

Pilota sta priletela v oblak, izgubila orientacijo in pri polni hitrosti pikirala proti tlom. Pok, ki so ga slišali domačini, je bil trenutek, ko je zaradi preobremenitve z letala odtrgalo krili in vetrobransko steklo. “V takih primerih lahko odtrga tudi rep,” pravi Boscarol. Avstrijca sta se še pravi trenutek zavedla, kaj se je zgodilo, in potegnila ročico, s katerim sta aktivirala raketno padalo na vrhu letalskega trupa.

Ampak s tem še ni bilo konec njune smole. Iz oblakov proti tlom sta namreč pikirala obrnjena na glavo, zato je padalo izstrelilo proti tlom. K sreči se je potem pravilno obrnilo, zlahka pa bi se trup letala zapletel v padalo in ga tako onesposobil. “In potem sta pristala brez praske in takoj naročila novo letalo,” pravi Boscarol, zadovoljen, da je njihov virus dvema pilotoma rešil življenje.

DANIJEL CEK


Najbolj brano