Vila v Savudriji naj bi kmalu šla

Vse kaže, da vila Goršetovih v Savudriji vse bolj polzi iz njihovih rok. Hkrati pa se udejanja prva odločitev slovenskega sodišča, ki je v sodnem postopku poseglo tudi po premoženju obsojenega v tujini, pa čeprav formalno ni več napisano nanj. Po pravnomočnosti sodbe Branetu Goršetu, ki v zaporu na Dobu prestaja šestletno zaporno kazen, je koprsko okrožno sodišče že zaprosilo hrvaško pravosodje, da izvrši njihovo odločbo o odvzemu premoženja.

Brane Gorše je pred dnevi z zagovornikoma vložil zahtevo za varstvo zakonitosti. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Brane Gorše je pred dnevi z zagovornikoma vložil zahtevo za varstvo zakonitosti. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER, SAVUDRIJA > Brane Gorše je v zaporu na Dobu že preživel prve praznike. Iz pripora v Kopru so ga na Dob premestili sredi decembra. Nekaj dni pred tem je namreč postala pravnomočna šestletna zaporna kazen. Senat okrožnega sodišča ga je zaradi kaznivih dejanj, ki so se dogajala v ozadju stečaja koprskega Hidra, obsodil na deset let zapora, mu prisodil še 50.000 evrov denarne kazni in mu za pet let prepovedal opravljanje funkcije stečajnega upravitelja. Presodil je, da je v sodnem spisu dovolj dokazov za kaznivo dejanje poslovne goljufije, nadaljevanega kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja in pranja denarja.

Višji sodniki pa so seznam kaznivih dejanj nekoliko skrajšali, ga nekaterih kaznivih dejanj oprostili in mu nazadnje prisodili štiri leta manj zapora. Višji sodniki so oprostili tudi Goršetovo ženo Barbaro Gorše in njegovega prijatelja Vlada Petka, ki ju je senat okrožnega sodišča zaradi pranja denarja obsodil na leto zapora, Rudolfu Trčku pa so kazen s poldrugega leta zapora znižali na leto zapora.

Ob premoženje na Hrvaškem in starodobnike

Senat višjih sodnikov pa je potrdil tudi odločbo o odvzemu nezakonito pridobljenega premoženja v višini dobrih dveh milijonov evrov. V ta znesek je vključilo tudi vilo v Savudriji v lasti podjetja Finis, iz katere je Brane Gorše formalno izstopil po tem, ko se je proti njemu začelo sojenje v Ljubljani, kot direktor pa marca 2013, ko se je znašel v koprskem priporu. Formalna lastnika sta postala njegov oče in tast. Sodišče je Goršetu zaseglo tudi tri Mercedesove starodobnike.

Koprsko okrožno sodišče je po pravnomočnosti sodbe že začelo uresničevati odločbo o odvzemu premoženjske koristi. Hrvaške pravosodne organe so že zaprosili za izvršitev te odločbe, je pojasnila predsednica koprskega okrožnega sodišča Darja Srabotič.

“Hrvaške pravosodne organe smo že zaprosili, da izvršijo odrejeno zaplembo premoženja, ki se nahaja na Hrvaškem,” je dodala predsednica sodišča. Vrednost starodobnikov pa mora oceniti še sodni cenilec.

Na vili v Savudriji je plomba že od oktobra 2013. Županijsko sodišče v Pulju je že takrat priznalo odločbo koprskega okrožnega sodišča o začasnem zavarovanju deležev, ki jih imata v podjetju Finis Goršetov tast in oče, omenjeno podjetje je namreč lastnik vile v Savudriji. Tožilstvo je ves čas vztrajalo, da je Gorše poskušal zakriti svoje lastništvo v podjetju Finis. Gorše pa je med sojenjem poskušal prepričati senat, da je bil ves čas le fiduciarni lastnik omenjenega podjetja in da sam ni nikoli veliko vlagal v nakup in gradnjo vile, a sodišča ni uspel prepričati. Ugotovilo je, da je Gorše nesporni lastnik družbe Finis in da jo je prenesel na tasta in očeta le zato, da bi se izognil zasegu premoženja. Prav tako je ugotovilo povezavo med kaznivimi dejanji in plačili na račun podjetja Finis.

Gorše: cilj sodišča le diskreditacija in odvzem premoženja

Gorše odločbi o odvzemu premoženja oporeka tudi v zahtevi za varstvo zakonitosti, ki jo je z odvetnikoma Mitjo Jeleničem Novakom in Emilom Zakonjškom pred dnevi poslal na vrhovno sodišče. “Ne morem se izogniti vtisu, da je glavni cilj te sodbe še zadnji poskus diskreditacije mojih postopkov pri vodenju stečaja in posledično odvzem premoženja,” je na svoji spletni strani zapisal Gorše.

Po njegovem prepričanju mu sodišče ni dokazalo, da bi si z očitanimi kaznivimi dejanji pridobil premoženjsko korist. “Zato mi je tudi ni mogoče odvzeti,” je še dodal. Med drugim v zahtevi za varstvo zakonitosti opozarja, da predsednica okrožnega sodišča ni pristala na predlagano izločitev predsednika senata, ki je pred začetkom sojenja sprejel priznanje dveh soobtoženih. Tako naj bi se že vnaprej odločil o njegovi krivdi, dodaja zaprti Gorše. Oporeka tudi obsodbi zaradi pranja denarja in poudarja zmotno prikazovanje stečajnega upravitelja kot uradne osebe.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano