Velika riba se je ujela v formalnost

Ker se je izkazal s srbskim potnim listom in je prekoračil čas bivanja v Evropski uniji, so se 48-letnemu Srbu policisti v prvih minutah včerajšnjega dne nekoliko bolj posvetili. Ugotovili so, da ga iščejo v Nemčiji in na Nizozemskem, pri njem pa so našli tablico, izrezano številko šasije in tahograf v Nemčiji ukradenega avtobusa.

Že po policijskem spremstvu sodeč je bilo jasno, da so včeraj 
na koprsko sodišče pripeljali veliko ribo. Foto: Sijan Pretnar
Že po policijskem spremstvu sodeč je bilo jasno, da so včeraj na koprsko sodišče pripeljali veliko ribo. Foto: Sijan Pretnar

KOPER > Na koprsko sodišče so kriminalisti in policisti včeraj dopoldne pripeljali vklenjenega moškega srednjih let in ga odpeljali na zaslišanje k preiskovalni sodnici. Že po številu kriminalistov in policistov, ki so spremljali moškega, je bilo jasno, da ne gre za majhno ribo.

Na koprski policijski upravi so pojasnili, da so moškega prijeli včeraj nekaj minut po polnoči na bencinskem servisu na Fernetičih. Policisti državne enote za nadzor meje so ustavili voznika nemškega range roverja in ga legitimirali. Izkazal naj bi se s srbskim potnim listom, čeprav naj bi policistom dejal, da ima tudi nemškega. Policisti so preverili njegov srbski dokument in po žigu v njem ugotovili, da je po scengenskem režimu prekoračil čas dovoljenega bivanja na ozemlju Evropske unije.

Zato so se mu nekoliko bolj posvetili. Ko so njegovo ime Siniša M. vtipkali v mednarodno bazo podatkov, so ugotovili, da ga z evropskim nalogom za prijetje in predajo iščejo tako v Nemčiji kot na Nizozemskem. V Nemčiji ga bremenijo velike tatvine in preprečitve uradnega dejanja, na Nizozemskem pa naj bi zagrešil ugrabitev in izsiljevanje z uporabo orožja.

V Nemčiji naj bi nekoč bežal pred policisti in se s svojim avtom zaletel v njihovega. Ob tem naj bi policisti ugotovili, da je na Nizozemskem uporabljal najmanj 18, v Nemčiji pa najmanj 29 različnih lažnih imen. Na Fernetičih naj bi se, presenetljivo, predstavil s svojim pravim imenom. Ob prijetju so pri njem odkrili tudi tipsko tablico, izrezano številko šasije in tahograf v Nemčiji v ponedeljek ukradenega avtobusa. Kaj naj bi počel s temi stvarmi, včeraj še ni bilo jasno.

Po vseh teh ugotovitvah so ga policisti seveda takoj pridržali in ga predali koprskim kolegom, ki so ga včeraj pripeljali na zaslišanje. Po zaslišanju je sodnica zanj odredila pripor, v katerem naj bi počakal na izročitev Nemčiji ali Nizozemski. Koprsko okrožno sodišče bo zdaj zaprosilo nemške in nizozemske oblasti za prevod dokumentov v slovenščino ali angleščino, nato pa bo senat odločil o izročitvi.

DANIJEL CEK


Najbolj brano