Več kot desetina staršev otroku med vožnjo dovoli zapustiti otroški sedež

Rezultati zadnje raziskave Avto-moto zveze Slovenije (AMZS) o potovalnih navadah slovenskih voznikov so pokazali na zaskrbljujoče dejstvo, da več kot desetina staršev otroku med daljšo vožnjo dovoli, da zapusti otroški sedež.

Več kot desetina staršev otroku med daljšo vožnjo dovoli, da zapusti otroški sedež Foto: Pu Kranj
Več kot desetina staršev otroku med daljšo vožnjo dovoli, da zapusti otroški sedež Foto: Pu Kranj

LJUBLJANA > Več kot polovica voznic in voznikov pa poleti vozi v natikačih, kar v AMZS izpostavljajo kot eno najpogostejših napak.

Glede na ugotovitve poudarjajo skrb za varnost otrok med vožnjo. Vožnja na počitnice je namreč zanje večinoma dolgočasna, kar pa ni razlog, da se jim v primeru nemirnosti med vožnjo dovoli zapustiti varnostni sedež, opozarjajo v AMZS.

V Avto-moto zvezi Slovenije so rezultate raziskave razvrstili v sedem skupin, in sicer na aktivnosti pred potovanjem, priprave dokumentov in prtljage, obutev med vožnjo, način vožnje, ravnanje v zastojih in težave s parkiranjem. Raziskavo so opravili junija, sodelovalo je 662 udeležencev.

Staršem svetujejo, naj jih poskušajo pomiriti drugače, morda si privoščijo krajši postanek z osvežitvijo. Starši namreč pogosto pozabljajo, menijo v zvezi, da nesrečam v večini botrujejo nepredvidljivi dejavniki v prometu.

Ob nenadnem močnem zaviranju ali trku nepripet potnik potuje po zaustavljenem avtomobilu z nezmanjšano hitrostjo do prve čvrste ovire in vanjo udari s 30 do 50-kratnikom svoje mase. To pomeni, da ima otrok s 15 kilogrami ob udarcu v oviro maso približno pol tone, otrok s 25 kilogrami pa že kar eno tono, so pojasnili v AMZS.

Med najpogostejšimi napakami voznikov je AMZS po raziskavi navedla še vožnjo v natikačih. Zveni zelo nedolžno, vendar se v nepričakovanem trenutku, ko je potrebna hitra reakcija voznika, lahko izkaže za usodno, opozarjajo.

Skoraj 40 odstotkov voznikov in voznic ima po raziskavi navado voziti tako dolgo, da zasveti lučka za gorivo. To se lahko izkaže za veliko težavo, če vozilo obstane v zastoju na avtocesti ali pa takrat, ko je bencinska črpalka, na kateri voznik namerava ustaviti, zaprta.

AMZS še ugotavlja, da se je vsakemu šestemu vozniku na meji že zgodilo, da je imel v vozilu potnika brez veljavnih dokumentov, vsak deseti voznik, ki vsaj občasno vozi na strehi tovor (kolesa, strešni kovček), pa je s tem tovorom že zadel ob nadstrešek, nadvoz ali veje drevesa.

Odgovori kažejo, da pred odhodom na pot 81 odstotkov voznikov preveri, kakšno bo na poti vreme, 87 odstotkov pa jih meni, da pozna omejitve v državi, v katero gredo.

STA


Najbolj brano