Vam je že KLIKnilo?

Policisti bodo od danes pa vse do 26. marca preverjali, ali so vozniki in sopotniki v vozilih pripeti z varnostnim pasom. S sloganom Vam je že KLIKnilo? se začenja dvotedenska preventivna akcija Varnostni pas.

Policisti bodo od danes  do 26. marca preverjali, ali so vozniki 
in sopotniki v vozilih pripeti z varnostnim pasom.
Policisti bodo od danes do 26. marca preverjali, ali so vozniki in sopotniki v vozilih pripeti z varnostnim pasom. 

LJUBLJANA > Lani je na slovenskih cestah umrlo 45 voznikov in 16 potnikov v osebnih vozilih, 21 jih ni uporabljalo varnostnega času. Strokovnjaki pa ugotavljajo, da uporaba varnostnih pasov za polovico zmanjša tveganje za najhujše posledice, torej za smrt voznika ali sopotnika, za skoraj toliko zmanjša tudi tveganje za nastanek hujših poškodb.

Na generalni policijski upravi in agenciji za varnost prometa poudarjajo, da sta glavna cilja akcije povečanje uporabe varnostnega pasu v avtomobilih, še posebej na zadnjih sedežih, pa tudi v tovornih vozilih in avtobusih, ter zmanjšanje števila mrtvih in hudih poškodb, do katerih prihaja zaradi neuporabe varnostnega pasu. “Varnostni pas je ključen člen, ki nam pri morebitnem trku lahko reši življenje,” dodajajo na agenciji za varnost prometa, ki je nosilec preventivne akcije.

Njihova opazovanja kažejo, da med vožnjo varnostni pas uporablja 90 odstotkov voznikov, 92 odstotkov potnikov na prednjih sedežih ter le 67 odstotkov tistih, ki sedijo na zadnjih sedežih. Otroci so v povprečju pripeti v 93 odstotkih. Ženske so v povprečju pogosteje pripete kot moški. Najbolj pogosto smo vozniki in potniki pripeti na avtocestah, sledijo regionalne ceste, najnižji pa je ta delež na ulicah znotraj naselij.

Policisti opozarjajo, da se število kršitev razlikuje tudi glede na starostno strukturo. Najpogosteje se med vožnjo ne pripenjajo mlajši udeleženci, stari od 26 do 35 let. Letos bodo zato več pozornosti namenili potnikom na zadnjih sedežih, mladim voznikom, voznikom tovornih vozil, avtobusov in kombijev. Policisti in občinski redarji bodo med akcijo poostreno nadzirali uporabo varnostnih pasov pri vseh potnikih, tudi v okolici šol, vrtcev in nakupovalnih središč. Naslednja takšna akcija bo sredi septembra.

V akciji sodelujejo tudi ministrstvo za izobraževanje, nevladne organizacije, šole vožnje in drugi. SP


Najbolj brano