Vaji reševanja na morju se bodo priključili tudi Avstrijci

Na Gorenjskem se danes začenja tridnevna vaja pripadnikov Civilne zaščite, Podvodne reševalne službe Slovenije, gasilcev in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, ki jo organizirata izpostavi Uprave RS za zaščito in reševanje Kranj in Koper. Vaji, katere osrednji del bo potekal v Izoli, se bodo priključili tudi avstrijski reševalci.



Osrednji del vaje bo v  soboto, ko bodo v Ladjedelnici Izola 
spustili čolne vodo ter se urili v vkrcavanju in izkrcavanju, 
iskanju in reševanju pod vodo ter postopkih ob reševanju z 
ladje. Foto: Jaka Jeraša
Osrednji del vaje bo v soboto, ko bodo v Ladjedelnici Izola spustili čolne vodo ter se urili v vkrcavanju in izkrcavanju, iskanju in reševanju pod vodo ter postopkih ob reševanju z ladje. Foto: Jaka Jeraša

IZOLA > Delovni naslov vaje je Cooperate 2016 - Voda obala. Glavni cilj je po navedbah kranjskih in koprskih organizatorjev krepitev čezmejnega sodelovanja med slovenskimi in avstrijskimi organi ter silami za zaščito, reševanje in pomoč na področju pripravljenosti, medsebojnega obveščanja in interoperabilnosti pri reševanju na vodi in iz vode.

Osrednji del vaje bo v soboto, ko bodo v Ladjedelnici Izola spustili čolne vodo ter se urili v vkrcavanju in izkrcavanju, iskanju in reševanju pod vodo ter postopkih ob reševanju z ladje.

Vaja bo potekala na podlagi predpostavke, da je Slovenija za pomoč pri reševalnih aktivnostih na morju zaprosila Avstrijo, ki je na pomoč napotila reševalne enote dežele Koroške. Enote vstopijo v Slovenijo na območju Gorenjske, kjer se združijo s tamkajšnjimi enotami za reševanje na vodi in iz vode ter se v skupnem konvoju odpeljejo na pomoč obalni regiji.

Prvi dan vaje bodo postavili skupno bazo, kjer bodo nastanjene enote, drugi in tretji dan pa bodo izvajali reševalne aktivnosti (označevanje območja urjenja oziroma delovišč na morju, varovanje, iskanje ponesrečencev v vodi in reševanje, vključno z elementi orientacije na kopnem in na vodi). Zadnji dan vaje bodo izvedli postopke ob zaključku intervencije, podiranje baznega tabora, čiščenje območja in opreme ter postopke ob odhodu mednarodnih ekip.

“Skupna vaja oziroma urjenje pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč gorenjske regije in organov avstrijske dežele Koroške in njenih reševalnih služb je nadaljevanje dobrega čezmejnega sodelovanja, ki se je vzpostavilo skozi projekt evropskega teritorialnega sodelovanja Goal,” so sporočili iz izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Kranj.

Ekipe se bodo urile v postopkih reševanja na vodi in iz vode ter podvodnem reševanju, vključno s skupnim transportiranjem reševalne opreme, namestitvijo in samozadostnostjo reševalnih enot. V vaji bo sodelovalo okoli 75 reševalcev in podpornih članov iz Slovenije in avstrijske Koroške.

STA


Najbolj brano