Vaja za reševanje ob množičnih nesrečah na Postojnskem

V Postojni so danes z vajo reševalne ekipe preverjale pripravljenost in usposobljenost ob množičnih nesrečah. V simulaciji potresa je prišlo do porušitve dela stavbe zdravstvenega doma, kjer je ostalo ujetih več kot 50 laže in teže poškodovanih oseb.

Direktorica Zdravstvenega doma dr. Franca Ambrožiča Postojna Irena Vatovec Progar. Foto: Veronika Rupnik Ženko
Direktorica Zdravstvenega doma dr. Franca Ambrožiča Postojna Irena Vatovec Progar. Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > Poudarek reševalne vaje je bil na koordinaciji in komunikaciji med ekipami nujne medicinske pomoči ter izvajanju primarne in sekundarne triaže. Na vaji je sodelovalo deset ekip nujne medicinske pomoči s 30 reševalci, 100 gasilcev, 80 statistov, deset policistov in pet članov Civilne zaščite.

Reševalno vajo je organiziral postojnski zdravstveni dom v sodelovanju z občinama Postojna in Pivka, Gasilsko zvezo Postojna, Civilno zaščito Postojna, Centrom za obveščanje Postojna in območnim združenjem Rdečega križa občin Postojna in Pivka.

“Zavedamo se in tudi naše izkušnje to potrjujejo, da je sodelovanje reševalnih ekip ob takih dogodkih ključnega pomena za uspešnost intervencije,” je po koncu vaje na novinarski konferenci dejala direktorica Zdravstvenega doma dr. Franca Ambrožiča Postojna Irena Vatovec Progar. Zato so k sodelovanju povabili tudi ekipe nujne medicinske pomoči iz sosednjih občin Ajdovščina, Cerknica, Logatec, Ilirska Bistrica, Sežana in podjetja Meditrans.

Vodja reševalne vaje Gregor Vidrih je vajo ocenil kot uspešno. Na začetku vaje so imeli nekaj težav, nato pa je delo uspešno steklo.

“Velike dogodke rešuje samo dobra organizacija in komunikacija,” je dejal Vidrih. Zato je prepričan, da bodo ob možni naslednji veliki množični nesreči na Postojnskem še boljši. Prve izkušnje so si nabrali ob kar dveh množičnih nesrečah na avtocesti v roku leta dni, danes pa so te izkušnje in nasvete delili tudi z drugimi.

Vidrih je ocenil, da bo za dobro delo ob množičnih nesrečah potrebno še veliko dela in vaj, zato tokratna ni bila zadnja. Največ dodatnega dela bodo namenili prvi triažni ekipi in boljši organizaciji dela, kjer je bilo danes najtežje.

Med vajo je bil objekt zdravstvenega doma Postojna zaprt za javnost. Domačini so imeli možnost ogleda vaje na samem parkirišču pred postojnskim zdravstvenim domom, kjer je bilo mesto zdravstvene oskrbe, sekundarna triaža in sektor za transport. poškodovancev.

STA


Najbolj brano