V zaporu tudi Marjan Mikuž

Marjan Mikuž ni sledil zgledu Roberta Časarja, ki je že štiri mesece na begu. Novogoriški nepremičninski posrednik je predsinočnjim prestopil zaporniški prag in začel prestajati poldrugo leto zapora, ki si ga je prislužil z goljufijo na škodo tašče Srečka Prijatelja. Konec prejšnjega tedna je višje sodišče zavrnilo njegovo pritožbo in odločilo, da mora v zapor.

Marjanu Mikužu je uspelo odhod za zapahe prelagati od lanske jeseni do srede popoldne Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Marjanu Mikužu je uspelo odhod za zapahe prelagati od lanske jeseni do srede popoldne Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Marjana Mikuža je okrožno sodišče zaradi poslovne goljufije na škodo Leopolde Stojkovič obsodilo na dve leti in pol zapora, njegovo nekdanjo tajnico Loredano Bratož, ki mu je po sodbi pomagala pri kaznivem dejanju, pa na dve leti zapora s triletno preizkusno dobo. Višji sodniki so nato kazen obema znižali, Mikužu na poldrugo leto zapora, tajnici pa na leto zapora z dveletno preizkusno dobo.

Ogoljufal Prijateljevo taščo

Tako kot številni drugi lastniki parcel na Orleški gmajni, kjer je Luka Koper nameravala postaviti logistični terminal, je svoje parcele prek Mikuževega podjetja prodala tudi Prijateljeva tašča Leopolda Stojkovič. Večino parcel je Stojkovičeva Luki prodala po 31 evrov za kvadratni meter (skupno za 2,8 milijona evrov). Zapletlo se je pri prodaji zadnje parcele, ki je bila največja. Luka ji je za kvadratni meter odštela 15 evrov in ji nakazala približno 379.000 evrov, a je nato Mikužu nakazala še preostanek - še 404.000 evrov, kar pa je posrednik Stojkovičevi zamolčal. Na sojenju je zatrjeval, da se je Stojkovičeva strinjala s ceno 15 evrov za kvadratni meter in mu prepustila razliko. Mikuž naj bi del denarja iz te pogače izplačal Prijatelju, preostalo pa obdržal.

Stojkovičeva je proti Mikužu vložila tudi tožbo in pravdo pred kratkim na novogoriškem sodišču dobila.

Za zapahe bi moral že lani jeseni

Mikuž bi moral poldrugo leto zapora začeti prestajati že lani jeseni. Na sodišče je vložil prošnji za alternativno prestajanje kazni in za odlog le-te. S prvo prošnjo ni uspel, z drugo pa. Sodišče mu je odhod v zapor zaradi skrbi za mladoletne otroke preložilo do konca maja. Le dva dni pred napovedanim datumom odhoda za zapahe pa je vložil novo prošnjo za odlog, a mu sodišče tokrat ni ugodilo. Sredi junija je na višje sodišče vložil pritožbo, vendar z njo ni uspel.

Višji sodniki so določili, da mora za zapahe dan po tem, ko bo prevzel njihovo odločbo. Predsednica koprskega okrožnega sodišča Darja Srabotič je povedala, da je Mikuž odločbo višjega sodišča prevzel 10. julija. Na upravi za izvrševanje kazenskih sankcij so potrdili, da je v sredo Mikuž sam prišel na prestajanje kazni v koprski zapor. Kot je običajno, bodo tudi zanj v mesecu dni pripravili program prestajanja kazni, v tednu dni pa bo znano, na katerem oddelku bo (zaprtem, odprtem ali polodprtem).

Čakajo ga še tri leta zapora

Ko bo Mikuž odslužil to kazen, pa ga čaka še druga. Kot je znano, mu je višje sodišče kazen zaradi pomoči pri zlorabi položaja znižalo na tri leta, odpustilo pa mu je kazen za kaznivo dejanje nedovoljenega dajanja daril. Mikuž je bil v tej zgodbi zaradi mešetarjenj z zemljišči na Orleški gmajni in podkupnin obsojen skupaj z Robertom Časarjem in Srečkom Prijateljem.

Naj spomnimo, višji sodniki so Časarju kazen znižali na pet let in devet mesecev zapora. Za zapahe bi moral sredi marca, a se je odločil za beg. Prijatelj pa preostanek šestletne zaporne kazni še prestaja (v zaporu je preživel že več kot štiri leta). Obsojeni so na vrhovno sodišče sicer vložili zahtevo za varstvo zakonitosti. SIJAN PRETNAR


Najbolj brano