V zadevi Serming spet razhajanja o vrednosti zemljišč

Na ponovljenem sojenju v zadevi Serming je med drugimi danes pričal Bojan Grom iz družbe Koperinvest. Spomnil je, da se jim je zdela cena zemljišča, ki so ga kupili od koprske občine, visoka, obenem pa je zavrnil, da bi se o ceni dogovarjali z občino. Na dan so prišla tudi razhajanja med cenitvami o vrednosti spornih zemljišč.

Obtožnica v predmetni zadevi Borisa Popoviča bremeni 
zlorabe položaja in pridobitve premoženjske koristi družbi 
Serming ob prodaji občinskih zemljišč leta 2007. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Obtožnica v predmetni zadevi Borisa Popoviča bremeni zlorabe položaja in pridobitve premoženjske koristi družbi Serming ob prodaji občinskih zemljišč leta 2007. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Obtožnica v predmetni zadevi Borisa Popoviča bremeni zlorabe položaja in pridobitve premoženjske koristi družbi Serming ob prodaji občinskih zemljišč leta 2007, pri čemer sta direktorica občinske uprave Sabina Mozetič in cenilec Rajko Srednik obtožena pomoči pri storitvi omenjenega kaznivega dejanja.

Že na prvem sojenju je bila v ospredju dejanska ocena vrednosti občinskih zemljišč, ki jo je Srednik postavil na 86 evrov za kvadratni meter in ki je bila podlaga za posel.

Bojan Grom, predstavnik enega od investitorjev, je danes poudaril, da so bili “šokirani in presenečeni” nad ceno, ki je bila po njihovem visoka.

Pojasnil je še, da je Dars kasneje od njih kupil del omenjenega zemljišča, ki leži tik ob hitri cesti. Po cenitvi, ki jo je takrat naročil Dars, pa naj bi bilo zemljišče vredno le 35 evrov na kvadratni meter. Glede cenitve za pridobitev bančnega kredita za nakup zemljišča na bližnji lokaciji, po kateri naj bi bila vrednost zemljišča celo 250 evrov na kvadratni meter, pa je Grom ocenil, da je bila namerno prenapihnjena.

Župan Popovič pa se je ob tem vprašal, če bo sodišče sledilo cenilcem, zaradi katerih je pravzaprav nastala bančna luknja.

Grom je med drugim navedel, da so imeli v načrtu, da bi na tistem območju po pridobitvi zemljišča izvedli zlasti trgovske programe. “Pri nas so se oglasili predstavniki Rutarja, Leclerca,” je naštel, prav tako naj bi se za investicije zanimalo več italijanskih družb.

Sam občinski prostorski akt, ki je med drugim vključeval tudi hotelsko infrastrukturo in kletne garaže, pa je zanje pomenil višje stroške gradnje, je poudaril Grom. “Podobni centri drugod po Evropi so bili skromnejši,” je dodal.

Okrožno sodišče je Popoviča v tej zadevi zaradi zlorabe položaja aprila 2014 obsodilo na tri leta zapora, višje sodišče pa je lani razveljavilo odločitev prvostopenjskega sodišča in zadevo vrnilo v ponovno sojenje.STA


Najbolj brano