V zadevi Patria II predstavljen dokument, ki naj bi razbremenil Zupana

Senat Višjega sodišča v Ljubljani, ki obravnava pritožbi upokojenega brigadirja Petra Zupana in slikarja Jureta Cekute na prvostopenjsko sodbo v zadevi Patria II, je danes izvedel javno sejo. Na njej je bil predstavljen dokument, ki ga je v fazi pritožbe na višje sodišče vložil Zupan in naj bi ga razbremenjeval krivde.

 Peter Zupan Foto: STA
Peter Zupan Foto: STA

LJUBLJANA > Na seji je sodnica poročevalka Stanka Živič predstavila dosedanji postopek, sodbo Okrožnega sodišča v Ljubljani in pritožbe nanjo, nato pa so svoj pogled na zadevo predstavili še obsojena Peter Zupan in Jure Cekuta, njuna odvetnika in državni tožilec Andrej Ferlinc.

Živičeva je v opisu postopka povedala, da je sodišče prejelo dokument z oznako zaupno. V njem je po njenih besedah zapisano navodilo Zupanu, naj po nalogu državnega sekretarja nadaljuje z obveščanjem Patrie, pri čemer je kontaktna oseba Cekuta. Pod dokument naj bi bil podpisan takratni Zupanov nadrejeni na ministrstvu za obrambo (Mors) Edvard Kraševec, nastal pa naj bi 28. junija 2005.

Po besedah Živičeve je sodišče na podlagi številke na dokumentu opravilo poizvedbo na Morsu, s katerega je dobilo odgovor, da dokumenta ne poseduje. Nato je opravilo še sam vpogled v dokument in ga poslalo Morsu, od njega pa dobilo odgovor, da ni razlogov, da bi bil dokument tajen, zato je bila umaknjena stopnja tajnosti.

Zupan je v zvezi z dokumentom povedal, da ga je dobil v svoj poštni nabiralnik, kdo mu ga je dostavil, pa ne ve.

Tožilec Ferlinc je ocenil, da gre pri dokumentu za poskus prikazati, da je Zupanu nekdo drug dal pooblastilo za to, kar mu očita obtožni akt, to je, da je zlorabil položaj in Cekuti nepooblaščeno predajal Morsove dokumente o nakupu oklepnikov 8x8. “Gre za cenen manever, da bi se zmanjšalo njegovo krivdo,” je dejal, kar pa je Zupan ocenil kot “udarec pod pas”.

Na seji je bilo slišati že znana stališča. Zupanov odvetnik Janez Hočevar je poudaril, da podatki, ki naj bi jih Zupan predal Cekuti, zaradi česar ga je sodišče obsodilo na dve leti in pol zapora, niso bili zaupni. Cekutina obramba pa je menila, da je bilo pri Cekuti, ki je bil zaradi napeljevanja Zupana h kaznivemu dejanju obsojen na štiri leta in štiri mesece zapora, stanje ugotovljeno nepopolno.

Na sodišču je prišlo tudi do manjšega besednega dvoboja med Cekuto in Ferlincem. Cekuta je tožilcu očital, da se je zlagal, ko naj bi skušal zanikati pristnost javno objavljene fotografije, na kateri se s Cekuto sprehaja po Mariboru. Po besedah Cekute sta se s Ferlincem dejansko srečala, prehodila 123 metrov (to naj bi izmeril naknadno) in povedala nekaj besed o kulturi.

Ferlinc pa je to ocenil kot “tipičen poskus preusmerjanja pozornosti”. Dejal je, da dogodka ni nikoli zanikal, da pa ni mogoče zanikati, da je bila objavljena fotografija računalniško obdelana tako, da bi bilo videti, kot da se s Cekuto sprehajata.

Ferlinc je po seji ocenil, da bo odločitev višjega sodišča o pritožbah znana kmalu, pri čemer se mu zdi zadeva dovolj jasna. Cekuta pa je prepričan, da bo odločitev v prid njemu.

STA


Najbolj brano