V treh dneh kaznovali 225 voznikov motorjev in mopedov

Poostreni nadzor, ki so ga policisti minuli konec tedna opravljali nad vozniki motorjev in mopedov po vsej državi, je potrdil nekatera znana dejstva - varnostne čelade še vedno marsikateri voznik dvokolesnikov ne uporablja. Med nadzorom so policisti zasegli 13 vozil.

Med poostrenim nadzorom so policisti ustavili 42 motoristov, ki na glavi niso imeli varnostne čelade. Brez nje je bilo tudi deset sopotnikov.  

 Foto: Pu Koper
Med poostrenim nadzorom so policisti ustavili 42 motoristov, ki na glavi niso imeli varnostne čelade. Brez nje je bilo tudi deset sopotnikov.  Foto: Pu Koper

LJUBLJANA > Policisti so v treh dneh ustavili in preverili 1591 voznikov dvokolesnikov, 225 so jih kaznovali. 42 voznikov med vožnjo ni uporabljalo zaščitne motoristične čelade, v desetih primerih pa čelade na glavi niso imeli niti sopotniki na motornih kolesih. Možje postave so odredili tudi tri izredne tehnične preglede, na katerih so preverjali tehnično brezhibnost motornih koles in morebitne predelave.

Iz prometa so izločili štiri motorna kolesa in enajst mopedov. V trinajstih primerih so odkrili hujše kršitve prometnih predpisov, zato so 13 dvokolesnikov zasegli. Odkrili pa so tudi eno predelano vozilo.

Na generalni policijski upravi poudarjajo, da so v tokratnem poostrenem nadzoru preverjali predvsem upoštevanje omejitev hitrosti, psihofizično stanje voznikov motornih koles in mopedov, pa tudi uporabo zaščitne čelade in tehnično brezhibnost vozil. “Vse to so namreč dejavniki, ki lahko bistveno povečajo nevarnost za nastanek prometnih nesreč,” poudarjajo na policiji. Posledice teh prometnih nesreč so pogosto zelo hude, celo tragične.

V prvem polletju letošnjega leta je na slovenskih cestah umrlo že osem voznikov enoslednih motornih vozil (dva sta življenje izgubila tudi na primorskih cestah), 91 se jih je huje, 251 pa laže poškodovalo. Najpogostejša vzroka za prometne nesreče motoristov z najhujšimi posledicami sta še vedno neprilagojena hitrost in nepravilna stran oziroma smer vožnje.SP


Najbolj brano