Streljanju je botroval medsosedski spor

V kraju Dolena v občini Videm je v soboto zvečer prišlo do streljanja. Moški je začel obstreljevati soseda, ki se je skupaj s sostanovalci zatekel v klet hiše in poklical policijo. Posredovali so policisti in ekipa specialne enote. Storilec je med policijsko intervencijo umrl, policist in policijski pes pa sta bila ranjena.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. 

VIDEM PRI PTUJU > Streljanje se je začelo okoli 18. ure. Moški se je pred streli soseda, s katerim je bil že v starih sporih, skupaj s sostanovalci zatekel v klet stanovanjske hiše in poklical policijo. Ko je na kraj prišla policijska patrulja, storilca ni bilo več tam, policisti pa so na tleh našli znake streljanja.

"Nekaj pred 22. uro se je v bližini objekta pojavil storilec, oborožen s strelnim orožjem. Pri sebi je imel avtomatsko puško kalašnikov. Po opozorilu policije je začel streljati na bližnjega policista in ga tudi zadel v levo stran prsnega koša. Zadel je tudi službenega psa, ki je bil ob policistu," je v današnji izjavi za medije na Ptuju pojasnil generalni direktor policije Marjan Fank.

Pripadniki posebne policijske enote, ki so na kraj dogodka prišli z območja mejnega prehoda Šentilj, so na streljanje, ki je bilo uperjeno tudi proti drugim policistom, odgovorili in napadalca ustrelili. "Zaradi strelne poškodbe je storilec na kraju umrl. Sedaj poteka ogled, ki ga opravljajo policisti sami, saj preiskovalni sodnik in tožilec nista prišla na kraj. Po ogledu in opravljeni preiskavi bomo tudi ustanovili komisijo, ki je ustanovljena za vsak smrtni primer v policijskih postopkih, in zadevo ustrezno zaključili," je še povedal Fank.

Na srečo je krogla zadela neprebojni jopič

Ranjenega policista je tudi sam obiskal v bolnišnici. "Na srečo je krogla zadela neprebojni jopič. Ga je tudi prebila, a na srečo na takem mestu, da niso bili poškodovani vitalni organi. Upamo, da bo policist v kratkem lahko zapustil bolnišnico," je povedal. Policijski pes je huje poškodovan, zato so ga morali napotiti na operacijo.

Streljanje je najverjetneje posledica medsosedskega spora. Moški je namreč streljal na soseda, s katerim je bil že v starih sporih. "Težave s pokojnim storilcem so imeli že dlje časa," je povedal Fank.

Stari znanec policije

Napadalec je tudi stari znanec policije. "Z njim smo že imeli postopke, tudi sum, da poseduje orožje," je povedal Fank in dodal, da so že opravljali hišno preiskavo na objektu, a tega orožja niso našli. Storilec je v soboto tudi grozil, da poseduje bombe, tako da po Fankovih besedah poteka preiskava v objektu, da bi našli še to. Avtomatska puška kalašnikov je vojaško orožje, zato ga storilec ne bi smel posedovati.

STA

Fank je dogodek navezal na trenutno stavko policistov. "Ta dogodek kaže na to, kako zahtevno in nevarno je delo policistov. Tudi to okoliščino želijo policisti izpostaviti v času te stavke," je dejal in opozoril na nedopustnost postavljanja policistov na isti imenovalec kot ostale javne uslužbence. "Jasno je, da se policisti takšnim dogodkom zaradi narave svojega dela ne bodo mogli izogniti. Prav pa je, da država to ustrezno ovrednoti," je dodal.

STA


Najbolj brano