V stanovanju je gojil travo

“Res mi je žal,” je pred dnevi na koprskem okrožnem sodišču obžaloval svojo nezakonito dejavnost 26-letni Koprčan. S koprskim državnim tožilstvom je sklenil sporazum o priznanju krivde in se dogovoril za enajst mesecev zaporne kazni.

Koprčan je imel v dnevni sobi šotor, v katerem je gojil sadike 
indijske konoplje.  Foto: Pu Celje
Koprčan je imel v dnevni sobi šotor, v katerem je gojil sadike indijske konoplje.  Foto: Pu Celje

KOPER > Obtoženega Zlatka B., 26-letnega Koprčana, so na okrožno sodišče konec prejšnjega tedna pripeljali iz zapora. Koprski kriminalisti so ga prijeli v začetku oktobra, od takrat pa je v priporu. V enem od blokovskih naselij v Kopru je v stanovanju gojil konopljo. Zasegli so mu 25 sadik, velikih od 10 do 50 centimetrov, ki so rasle kar v dnevni sobi, kamor je postavil šotor. Med hišno preiskavo so policisti v njegovi sobi našli še več zavitkov, v katerih je bilo približno 217 gramov konoplje. Koprsko državno tožilstvo je proti 26-letniku zato pred kratkim vložilo obtožbo zaradi neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami. Na predobravnavnem naroku pri okrožnem sodniku Matevžu Grosu je Zlatko B. pred dnevi obžaloval svoje ravnanje. “Želim si urediti življenje,” je zagotovil sodniku. Pred narokom je s tožilstvom podpisal sporazum o priznanju krivde, nato pa je to potrdil še pred sodnikom.

Ta je njegovo priznanje in sporazum s tožilstvom sprejel, saj je tudi v sodnem spisu veliko obremenilnih dokazov, ki so kazali na nezakonito dogajanje za stenami stanovanja. 26-letnik je bil zaradi pečanja s prepovedanimi drogami že obsojen na pogojno kazen, preizkusna doba se mu je iztekla septembra. Očitno pa ga ni izučila, saj se je spet začel ukvarjati z enako dejavnostjo.

Okrožna državna tožilka Polona Veberič je v zaključnih besedah sodniku predlagala, da Zlatku B. izreče dogovorjeno kazen - enajst mesecev zapora - in da mu zaradi ponovitvene nevarnosti podaljša pripor. Obtoženčeva zagovornica Ljiljana Matošić je pojasnila, da je njen varovanec brez dohodkov in da prejema socialno pomoč, zato je predlagala sodišču, da ga oprosti plačila sodnih stroškov. Zlatko B. pa je nazadnje dodal še, da ne namerava več ponavljati kaznivih dejanj in da si želi čim prej na prestajanje kazni, nato pa si poiskati delo.

Sodnik Gros je nato Zlatka B. obsodil na dogovorjenih enajst mesecev zapora in mu podaljšal pripor. Vzel pa mu je tudi zaseženo drogo in predmete, ki jih je uporabljal za gojenje konoplje. Oprostil ga je tudi plačila stroškov kazenskega postopka. Tožilstvo in obramba sta se odpovedala pritožbi, zato je sodba postala pravnomočna. SP


Najbolj brano