V sojenju direktorju ŠOUP Koklu razhajanja v izpovedih prič

Na koprskem okrajnem sodišču se je nadaljevalo sojenje direktorju ŠOUP Sebastjanu Koklu v zvezi s spremembo statuta ŠOUP leta 2007. Tedanji vršilec dolžnosti direktorja Patrik Peroša je danes izpovedal, da mu je tedanja predsednica študentskega zbora Mirela Čanić zatrdila, da je bil nov statut sprejet s potrebno večino, sama pa je pričala drugače.

Direktorju Študentske organizacije Univerze na Primorskem 
(ŠOUP) Sebastjanu Koklu sodijo v zvezi s spremembo statuta 
ŠOUP leta 2007. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Direktorju Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP) Sebastjanu Koklu sodijo v zvezi s spremembo statuta ŠOUP leta 2007. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Sebastjan Kokl, ki je bil takrat predsednik Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP), naj bi jeseni 2007 ukazal objaviti spremenjeni statut organizacije in s tem dosegel, da je postal njen direktor.

Na današnjem naroku je tedanji vršilec dolžnosti direktorja ŠOUP Patrik Peroša pojasnil, da so študentski poslanci tedaj predlog novega statuta potrdili in je tako stopil v veljavo. Na svoje poizvedovanje mu je sama Mirela Čanić po telefonu potrdila, da je statut “šel skozi”. Kot je dodal, je bil ŠOUP takrat mlada organizacija in se je statut večkrat spreminjalo.

Tožilka Vesna Medica je spomnila, da je Čanićeva na enem prejšnjih narokov nasprotno pričala, da je bil študentski zbor nesklepčen in o statutu ni odločal.

Peroša je odvrnil, da je on pač dobil takšno informacijo, sicer pa da če bi bilo kar koli narobe, bi se sami člani zbora najbrž primerno odzvali. Prav tako je spomnil, da še več let po sprejetju statut ni bil sporen.

Tožilka je zaradi bistvenih razhajanj v izpovedbah obeh prič sodišču predlagala soočenje Peroše in Čanićeve.

Med pričami je danes nastopil tudi Blaž Čeklič, tedaj predstavnik študentske opozicije. Kot je poudaril, je bil predlog statuta “revolucionaren”, saj je na primer uvajal upravo in nadzorni svet, in so mu nasprotovali. O sprejetju dokumenta je sprva izvedel od Peroše, vendar ga to ni čudilo, saj so se stvari na študentskem zboru v tedanji sestavi “sprejemale kot po tekočem traku”.

Čeklič meni, da s samim sprejetjem statuta ni bilo nič narobe, saj mu v opoziciji niso bili naklonjeni in bi gotovo odreagirali, če bi kasneje, ko je njegova skupina Združena študentska Obala tudi sedela v študentskem zboru in imela dostop do vse dokumentacije, ugotovila kar koli spornega.

Tožilka je danes spomnila na drug postopek proti Koklu, zoper katerega bo kmalu vložena obtožnica zaradi zlorabe položaja, poneverbe in ponareditve ali uničenja poslovnih listin. Omenila je, da so v tistem spisu dokazni predlogi, ki se nanašajo na posledice nezakonitega sprejetja statuta ŠOUP.

Policija je leta 2012 na sedežu ŠOUP opravila odmevne hišne preiskave, ki so leta 2013 imele za posledico vložitev ovadbe zoper Kokla. Ta naj bi po ugotovitvah kriminalistov s ponarejanjem listin prišel do položaja direktorja, tam pa z zlorabo položaja in ponarejanjem listin na račun svojega samostojnega podjetja nakazal večjo količino denarja, saj je študentski organizaciji in njenim zavodom izstavljal fiktivne račune za svetovanje. Tako naj bi v nekaj letih neupravičeno pridobil več deset tisoč evrov koristi.

STA


Najbolj brano