V sojenju Popoviču pričal cenilec

Na Okrožnem sodišču v Kopru se je danes nadaljevalo sojenje koprskemu županu Borisu Popoviču zaradi razdrtja koncesijske pogodbe za mestno kopališče. Med drugimi je kot priča nastopil cenilec nepremičnin Vojko Krulc, ki je pojasnil podrobnosti glede izračuna cene za podelitev stavbne pravice.

Koprski župan Boris Popovič Foto: Danijel Cek
Koprski župan Boris Popovič Foto: Danijel Cek

KOPER > Tožilstvo Borisu Popoviču ter soobtoženima, direktorici občinske uprave Sabini Mozetič in tedanjemu predstojniku občinskega urada za gospodarske javne službe Rafku Klinarju, očita zlorabo položaja pri razdrtju koncesijske pogodbe za mestno kopališče. Mestna občina je leta 2007 razdrla koncesijsko pogodbo za kopališče z družinskim podjetjem Popovičevih, ki je sicer veljala do leta 2012, ter družbi BPC podelila stavbno pravico na gostinskih lokalih. S tem pa naj bi oškodovali občinski proračun.

Pooblaščeni cenilec nepremičnin Vojko Krulc je leta 2007 opravil cenitev za izračun mesečnega zneska za podelitev stavbne pravice na gostinskih objektih kopališča za obdobje 35 let. Zaradi pomanjkanja podatkov na trgu je bila cenitev precej zahtevna, sicer pa je potekala normalno, se je danes spomnil Krulc.

Ob tem je poudaril, da je cenitev objekta, kot je kopališče, precej nerodna zadeva, saj se s tovrstnimi objekti praktično ne trguje. Tako zaradi odsotnosti primerljivih kompleksov ni prišla v poštev tržna metoda oz. metoda primerljivih zemljišč, z vidika vrednosti zemljišča pa je bila problematična tudi nabavna metoda. Krulc se je tako odločil za dohodkovno metodo.

Znesek 1700 evrov na mesec je cenilec dosegel ob upoštevanju vseh vlaganj, sicer bi znesek znašal 3500 evrov mesečno. Na vprašanje tožilke Nataše Valentič Kuštra, ali se mu zdi tako nizka cena, kot je 1700 evrov mesečno, primerna, pa je odvrnil, da je bila mesečna cena dejansko 3500 evrov, “3500 evrov pa se mi ne zdi malo za lokal”.

Sojenje se bo nadaljevalo prihodnji petek, ko naj bi med drugimi pričal tudi tedanji občinski svetnik iz vrst opozicije Viktor Markežič.

STA


Najbolj brano