Posoškega smučarja odnesel snežni plaz

V Posočju je danes močno odmevala novica, da se je v sredo v francoskih Alpah smrtno ponesrečil še ne 29-letni smučar Alen Mlekuž, doma iz Čezsoče. Poleg svojcev in prijateljev za njim žalujejo tudi v Soča raftingu, kjer je bil 13 let vodnik. Po končanem študiju medicine je specializiral v Ortopedski bolnišnici Valdoltra.

Turno smučanje, ki ga je oboževal, je bilo za Mlekuža usodno. Foto: Igor Mušič
Turno smučanje, ki ga je oboževal, je bilo za Mlekuža usodno. Foto: Igor Mušič

CHAMONIX, ČEZSOČA > V sredo okoli poldneva se je v francoskih Alpah pri spustu v ledeniški dolini Blanche na Mont Blancu smrtno ponesrečil še ne 29-letni Alen Mlekuž, doma iz Čezsoče. Tragična novica je odmevala zlasti v Posočju, kjer je bil znan po športnem udejstvovanju na različnih področjih.

Po podatkih, ki jih je posredovala novogoriška policijska uprava, je šlo za klasičen spust na nezavarovanem in neoznačenem območju. Sicer izkušenega turnega smučarja je odnesel plaz, ki se je po navedbah francoskih virov utrgal na približno 3000 metrih višine.

Mlekuž je smučal pred skupino smučarjev, v kateri so bili še štirje Slovenci in dva Šveda. Plaz ga je odnesel približno 400 metrov proti dolini in je umrl še pred prihodom reševalnih služb. Drugih smučarjev plaz ni odnesel in so jih s helikopterjem prepeljali v Chamonix.

Na Bovškem in zlasti v Alenovi domači Čezsoči so pretreseni. “Vsi žalujemo skupaj z njegovo mamo in sestro. Družina je zaradi bolezni že očeta prezgodaj izgubila. Alen je bil perspektiven fant, z vsemi prijazen. Če je le našel čas med zahtevnim zdravniškim delom na Obali, se je rad vračal med naše gore in k Soči. Bili smo športni kolegi, prijatelji, vas je izgubila krasnega fanta,” je užaloščen sovaščan Vasja Vitez.

Mlekuž je bil 13 let član in vodnik pri Soča raftingu. “Bil je outdoor človek. Tudi, ko je postal mlad, perspektiven zdravnik specializant, je poleti med dopustom vedno priskočil na pomoč. Vsi smo pretreseni. Takšen dober kolega in prijatelj ter marljiv in perspektiven fant v okolju pusti globoko sled,” razmišlja direktor Soča raftinga Goran Kavs. Kot pravi, so bili tudi nekateri drugi turni smučarji v skupini sodelavci podjetja. Zaradi pretresenosti izjav ne dajejo.

Bovški in slovenski raftarji, kajakaši, kolesarji ne morejo dojeti, da je odšel njihov kolega, prijatelj, vodnik raftov, vrhunski gorski kolesar in mojster mtb spustov. Kako obvladuje kolo na spustu po neokrnjeni naravi z gora do soškega proda, prikazuje kratki film o gorskem kolesarju Senčna dolina (Nosunvalley) avtorjev Janija in Jureta Klavora, ki so ga prikazali na letošnjem decembrskem bovškem festivalu Boff. NB, SK


Najbolj brano