V podaljšku sprememba obtožbe

“Ko smo čakali na zadnji žvižg sodnika, je tožilstvo izsililo podaljške, čeprav je končni rezultat tekme jasen,” je svoj zagovor dopolnil obtoženi v zadevi Iskra Avtoelektrika Tadej Vidic, potem ko se je, tako kot soobtoženi Marijan Groff, Darjo Stepančič in Ivan Lisjak, seznanil z modificirano obtožnico specializiranega tožilstva.

Darjo Stepančič je na sodišče prišel s svojim odvetnikom 
Simonom Čehovinom. Foto: Leo Caharija
Darjo Stepančič je na sodišče prišel s svojim odvetnikom Simonom Čehovinom. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Specializirano tožilstvo Marijanu Groffu, Darju Stepančiču, Tadeju Vidicu in Ivanu Lisjaku očita nadaljevano kaznivo dejanje zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, ki naj bi ga storili med letoma 2007 in 2009. Šlo naj bi za poskus menedžerskega prevzema šempetrske Iskre Avtoelektrike, sedanje Letrike. Obtoženi krivde ne priznavajo in očitke iz obtožbe kategorično zavračajo.

Vsebinsko bogatejša obtožnica

Za preobrat na ponovnem sojenju je poskrbela predvsem izvedenka ekonomske stroke Jelena Marinko, ki je na marčevskem sojenju dejala, da je imela družba SFM izgubo pri nakupu delnic, ne pa koristi, kot trdi tožilstvo.

Oškodovanje Iskre Avtoelektrike naj bi po njenih izračunih znašalo dobrih sedem milijonov evrov, krivdo za to pa naj bi nosila Nova kreditna banka Maribor (NKBM), ki naj bi z ultimatom pritiskala na oškodovano družbo, da poplača kredit za nakup delnic Iskre Avtoelektrike.

Pomagali naj bi predsedniku uprave

Tožilstvo je po njenem dodatnem zaslišanju ugotovilo, da sedanja obtožnica sloni na trhlih temeljih, zato je v začetku maja sodišču podalo modificirano obtožnico z nekaj vsebinskimi spremembami in podrobnejšimi opisi. Na petkovem nadaljevanju sojenja so se o spremembah v obtožbi izjasnili vsi štirje obtoženi.

“Po novem mi tožilstvo očita, da sem naklepoma pomagal nekdanjemu predsedniku uprave Iskre Avtoelektrike Alešu Nemcu, ki je že pokojni, pri oškodovanju družbe. Vse to zavračam, razočaran sem nad ugotovitvami tožilstva, saj smo vsi delali zavzeto in v korist Iskre Avtoelektrike. To lahko preverite pri 3000 zaposlenih in pri več kot 100 partnerjih iz tujine, poleg tega pa sem bil tudi štipendist te družbe, zato ne bi nikoli niti pomislil na njeno oškodovanje,” je poudaril Tadej Vidic, ki je bil tako kot Lisjak član uprave Iskre Avtoelektrike

Gre za krivo ovadbo?

Preostali obtoženi so prav tako zavrnili očitke in vnovič dejali, da niso storili nobenega kaznivega dejanja. Darjo Stepančič, nekdanji direktor direkcije financ v Iskri Avtoelektriki, še vedno verjame, da je šlo v tem primeru za krivo ovadbo in da je bila zadeva nastavljena, Marjan Groff, nekdanji direktor družbe SFM, pa je dodal, da je Iskra Avtoelektrika poslala družbo SFM v stečaj, sam pa je pri tem imel za 1,6 milijona evrov izgube.

Nihče od obtoženih ali njihovih zagovornikov niti tožilstvo niso imeli dodatnih dokaznih predlogov, ki bi jih bilo še potrebno izvesti na glavni obravnavi, zato je tričlanski senat novogoriškega okrožnega sodišča naslednjo obravnavo razpisal sredi septembra, ko bodo na vrsti zaključne besede zagovornikov, zatem pa bo znana tudi sodba.

Spomnimo, sojenje na koprskem okrožnem sodišču se je z obsodilno sodbo končalo julija 2013. Najkrajšo kazen, tri leta zapora, je senat izrekel Darju Stepančiču, najdaljšo, pet let in pol zapora, Marijanu Groffu, Tadeju Vidicu in Ivanu Lisjaku pa po štiri leta zapora.

Senat je obtoženim skupno naložil še za okoli 137.000 evrov denarne kazni. Letriko, ki je od obtoženih v premoženjsko-pravnem zahtevku že v kazenskem postopku terjala vrnitev nekaj več kot sedem milijonov evrov, je senat napotil na pravdo. Višje sodišče v Kopru je nato ugodilo pritožbam in sodbo razveljavilo ter vrnilo v ponovno sojenje pred spremenjenim senatom.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano