V petek štirikrat ne?

Glede na zanikanje obtožb bomo na vprašanje o priznanju krivde na koprskem okrožnem sodišču v petek dopoldne verjetno slišali štiri nikalne odgovore. Tomislavu Klokočovniku, njegovemu bratu Georgu, Martinu Đerđaju in Henriku Stanjku tožilstvo očita zlorabo uradnega položaja, pranje denarja, podkupovanje, nezakonito sprejemanje koristi ter ponarejanja listin.

V začetku predlanskega septembra je Tomislav Klokočovnik takole nasmejano prikorakal na zaslišanje v preiskavi.   Foto: Tomaž Primožič/Fpa
V začetku predlanskega septembra je Tomislav Klokočovnik takole nasmejano prikorakal na zaslišanje v preiskavi.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Pred koprskega okrožnega sodnika Mateja Štrosa naj bi se v petek dopoldne postavili nekdanji izolski župan Tomislav Klokočovnik, njegov brat Georg, izolski gradbinec Martin Đerđaj in računovodja Henrik Stanjko. Če bodo predobravnavni naroki (formalno sodišče okliče narok za vsakega posebej) potekali nemoteno, bo sodnik vse štiri vprašal, ali priznavajo obtožbe, ki jim jih očita tožilstvo.

Sodeč po njihovih dosedanjih zagovorih in ugovarjanju obtožnici je malo verjetno, da bo kdorkoli od četverice krivdo priznal. Nekdanjemu izolskemu županu in priznanemu srčnemu kirurgu Klokočovniku obtožnica očita, da se je pred petimi leti pustil pregovoriti svojemu bratu Georgu, da je Đerđajevo podjetje Marvas nezakonito dobilo pet občinskih poslov v vrednosti več kot 284.000 evrov. Ob tem naj bi v neznano poniknilo najmanj 70.000 evrov.

V zahvalo za posel in zaslužek naj bi podjetje Marvas obnovilo hišo žene Georga Klokočovnika v Srgaših in kopalnico njunega stanovanja v Izoli, Đerđaj pa naj bi Tomislavu Klokočovniku izročil še dobrih 30.000 evrov podkupnine. Stanjko naj bi pri celotni zgodbi pomagal tako, da naj bi občini izstavljal za približno 70.000 evrov ponarejenih računov fiktivnih podizvajalcev podjetja Marvas.

Po končani preiskavi je tožilstvo konec lanskega avgusta vložilo obtožnico, ki so ji vsi štirje ugovarjali. Po naših podatkih je z ugovorom delno uspel le Klokočovnik, ki naj bi sodišče uspel prepričati, da je bilo 36.000 evrov, ki jih je odštel za svoj avto, njegovih, in torej ni izviralo iz domnevne podkupnine Đerđaja. Sodišče mu tako ne bo sodilo zaradi pranja denarja, obtožbe zaradi drugih dejanj pa ostajajo.

Tožilstvo je uspelo blokirati premoženje osumljenih, in sicer obnovljeno hišo v Srgaših in stanovanje v Izoli ter tri avte, mercedes Georga Klokočovnika in jeep wrangler ter 40 let stari jaguar Tomislava Klokočovnika. Po naših podatkih je Tomislav Klokočovnik z ugovorom na obtožbo uspel rešiti svoja dva avta, vse ostalo pa ostaja blokirano. O domnevnem oškodovanju občinske blagajne za 70.000 evrov je Klokočovnik dejal, da gre le za napihnjen balon.

DANJJEL CEK


Najbolj brano