V petek ponovno akcija 0,0 šofer - trezna odločitev

V petek se bo po vsej Sloveniji začela preventivna akcija 0,0 šofer - trezna odločitev, ki bo potekala do 24. maja. V tem času bo policija s poostrenim nadzorom skušala vplivati na voznike, da pred vožnjo ne uživajo alkohola oziroma opiti ne sedejo za volan, je danes napovedal Boštjan Smolej iz sektorja prometne policije.

V petek se bo po vsej Sloveniji začela preventivna akcija 0,0 
šofer - trezna odločitev, ki bo potekala do 24. maja. Foto: STA
V petek se bo po vsej Sloveniji začela preventivna akcija 0,0 šofer - trezna odločitev, ki bo potekala do 24. maja. Foto: STA

LJUBLJANA > Boštjan Smolej je na skupni novinarski konferenci policije, ministrstva za zdravje in agencije za varnost v prometu napovedal, da bodo policisti izvajali tudi preizkuse alkoholiziranosti, predvsem na krajih in v tistih delih dneva, ko se alkohol najpogosteje pojavi v prometu.

Poudaril je, da se je število prometnih nesreč s smrtnim izidom, ki so jih povzročili alkoholizirani vozniki, v lanskem letu v primerjavi z letom 2013 zmanjšalo za 34 odstotkov. Zmanjšal se je tudi delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč s smrtnim izidom, in sicer s 30,7 odstotka leta 2013 na 23,4 odstotka v letu 2014.

Opozoril je, da rezultati za april zopet kažejo trend navzgor, predvsem pri prometnih nesrečah s smrtnim izidom, ki znaša skoraj 35 odstotkov. Do konca aprila jih je bilo tako med povzročitelji prometnih nesreč 12 pod vplivom alkohola, pravi Smolej.

Na slovenskih cestah se je v lanskem letu zgodilo za štiri odstotke manj prometnih nesreč (18.269) kot leta 2013. Lani je v prometnih nesrečah življenje izgubilo 108 oseb (predlani 125), 827 je bilo hudo in 7410 lahko telesno poškodovanih. A delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč v primerjavi z vsemi povzročitelji je po Smolejevih navedbah v zadnjem letu ostal na enaki ravni 9,9 odstotka. Opozoril je tudi, da najbolj problematični deli leta še prihajajo, to so pomladni in poletni meseci.

Direktor Javne agencije za varnost prometa Igor Velov je povedal, da v zadnjem desetletju beležimo za polovico manj smrtnih žrtev in hudo poškodovanih v prometnih nesrečah, kar je plod skupnega delovanja ministrstva, policije, agencije in nevladnih organizacij. Kljub temu pa je alkohol še vedno med poglavitnimi dejavniki, kajti vsaka deseta prometna nesreča in vsaka tretja smrtna žrtev v prometu je povezana z alkoholom, je pojasnil Velov in dodal, da je treba zato še naprej izvajati vse aktivnosti.

Na to je opozorila tudi Vesna Kerstin Petrič z ministrstva za zdravje. Ministrstvo koordinira akcijo v okviru Nacionalnega programa varnosti cestnega prometa za obdobje 2013-2022 s ciljem, da nihče ne bo vozil pod vplivom alkohola, je dejala in ocenila je, da je za njimi “najuspešnejše leto na tem področju, zahvaljujoč prav skupnemu sodelovanju”.

STA


Najbolj brano