Zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom umrl nekdanji poslanec

Kriminalisti so v ponedeljek v okolici Tržiča obravnavali smrt 74-letnega moškega. V današnjem ogledu kraja dogodka so kriminalisti potrdili sum zastrupitve z ogljikovim monoksidom. Poleg omenjenega moškega se je s plinom zastrupilo še sedem oseb, ki so 74-letniku poskušale pomagati. Nihče izmed sedmerice pa naj ne bi utrpel hujših poškodb.

 Foto: STA
Foto: STA

TRŽIČ > Po navedbah Uprave za zaščito in reševanje se je moški zastrupil v silosu za sekance, ki je del gospodarskega objekta, kjer se opravlja dejavnost. Kljub posredovanju reševalcev je umrl na kraju dogodka.

Po poročanju TV Slovenija gre za nekdanjega poslanca Liberalne stranke in tržiškega župana z začetka 90. let Petra Smuka, ki je bil tudi direktor Slovenske hranilnice in posojilnice v Kranju.

Na kraju dogodka so tudi gasilci, ki so iz silosa prenesli zastrupljenega moškega ter pomagali na prosto še domačim in reševalcem. Zaradi zastrupitve so v bolnišnico odpeljali sedem ljudi, ki so poskušali pomagati umrlemu.

Zavarovali so kraj nesreče ter pričeli s prezračevanjem in iznosom sekancev ter izvajali merjenje vsebnosti monoksida. Zaradi prevelike vsebnosti monoksida so s prezračevanjem in iznosom sekancev nadaljevali še danes.

Tudi kriminalisti so bili v ponedeljek primorani prekiniti ogled kraja dogodka, ki so ga zato dokončali danes dopoldne, ko so potrdili, da se je moški zastrupil z ogljikovim monoksidom.

Opravili so podroben pregled naprav in prostorov ter zavarovali posamezne dokaze, z zbiranjem obvestil pa še nadaljujejo. O ugotovitvah bodo obveščali pristojno državno tožilstvo, so sporočili s Policijske uprave Kranj.

V zadnjih letih se število požarov in zastrupitev zaradi kurjenja v stanovanjih povečuje. Vsako leto se z ogljikovim monoksidom iz kurilnih naprav v Sloveniji v povprečju zastrupi od deset do 14 ljudi, trije do štirje pa zaradi tega tudi umrejo, poroča današnji Dnevnik.

Zato je bilo po mnenju strokovnjakov nujno ukrepati. Ministrstvo za infrastrukturo in prostor je pred dobrim letom dni s posebnim pravilnikom o zahtevah za vgradnjo kurilnih naprav predpisalo, da morajo biti najpozneje 1. januarja 2017 ob vseh že vgrajenih kurilnih napravah v stanovanjih, ki namesto zunanjega zraka porabljajo zrak v prostoru, tudi tipala oziroma detektorji ogljikovega monoksida.

STA


Najbolj brano