V nevarnost zaradi nekaj pičlih minut

“Razdalje so tako kratke, da lahko hitri voznik pride na cilj dve minuti pred počasnim. Zaradi teh dveh minut pa se izpostavlja smrtni nevarnosti,” je v torek dopoldne ob stari cesti v Črnem Kalu razmišljal radijski voditelj Tomaž Klepač. Policistom se je pridružil pri osveščanju voznikov o nevarnosti hitre vožnje.

Igor Gjerkeš, Tomaž Klepač in Robert Vehovec (z leve proti desni) Foto: Danijel Cek
Igor Gjerkeš, Tomaž Klepač in Robert Vehovec (z leve proti desni) Foto: Danijel Cek

ČRNI KAL > “Pred leti smo šteli in si za cilj zastavilii zmanjšanje samo števila mrtvih na naših cestah. Zdaj pa v vseh državah Evropske unije podrobno spremljamo tudi število hudo poškodovanih. Skupen cilj je do leta 2023 prepoloviti število hudo ranjenih in mrtvih,” je v Črnem Kalu povedal Robert Vehovec iz sektorja prometne policije generalne policijske uprave.

Cesto sredi črnokalskih ovinkov je policija izbrala za kraj tiskovne konference prav zaradi nevarnosti, ki jo predstavlja predvsem za motoriste. Pod ograjo ob najostrejših ovinkih so pred leti postavili lamele, ki preprečujejo, da bi se motoristi med padcem zaleteli v nosilni stebriček, ovinki so namreč zelo mamljivi za adrenalina željne motoriste. “Na tem odseku izmerimo kar nekaj prekoračitev hitrosti. Druga takšna cesta je obalna cesta med Izolo in Koprom, pa tista med Razdrtim in Uncem ter Postojno in Ilirsko Bistrico,” je pojasnil policijski inšpektor koprske policijske uprave Igor Gjerkeš.

Prav zaradi hudih posledic, ki jih povzroča prehitra vožnja, so se na generalni policijski upravi odločili, da bodo do nedelje po vsej državi poostreno nadzirali hitrost voznikov. “Vse voznike pozivamo, naj bodo strpni, naj spoštujejo prometne predpise in naj vozijo kar se da varno,” je poudaril Vehovec.

Na naših cestah se je letos sicer zgodilo deset odstotkov manj nesreč kot v enakem obdobju lani, vendar se je v nesrečah hudo poškodovalo 15 odstotkov več ljudi, laže pa se je poškodovalo 30 odstotkov manj oseb. Letos je na naših cestah umrlo 47 ljudi, lani v tem času 52. Med letošnjimi žrtvami je 17 ljudi umrlo zaradi prehitre vožnje, med mrtvimi pa je osem motoristov.

“Nedavno sem se dnevno vozil v Ljubljano in na mesec tolkel tudi po 1300 kilometrov,” je dejal medijski boter akcije, radijski voditelj Tomaž Klepač, ki se bo kmalu v Ljubljano vozil v službo vsak dan. “Opazil sem, da se vsem mudi. Temperatura vožnje je enaka temperaturi naroda. Ampak kljub temu, da se imaš za dobrega voznika, lahko naletiš na cesti na nekoga, ki ni tako dober in izpostaviš svoje ter njegovo zdravje in življenje. Zato pozivam vse, naj vozijo strpno, strpno in še enkrat strpno. Raje uživajte v vožnji,” voznikom svetuje Klepač.

Na cestah koprske policijske uprave je letos umrlo že sedem ljudi, lani v enakem obdobju pa trije. Policisti so sicer našteli sedem odstotkov manj prometnih nesreč. Med mrtvimi sta tudi dva motorista. DC


Najbolj brano